Troosten

In groep 3 vertel ik een bijzonder kerstverhaal naar aanleiding van het plotseling overlijden van de papa van een van de kinderen. De kinderen denken na over verdriet en  wat je kan doen. Wat is troosten? Zijn er verschillende vormen van troost en verdriet? We onderzoeken hoe verdriet en troost er uit ziet, of en wat ze met elkaar te maken hebben en hoe je dat kan zien en wat je kan doen.

Pad is elke dag verdrietig omdat hij geen post krijgt. Zijn vriend Kikker probeert hem moed in te  praten en zegt dat er best wel eens post zal komen. Daarna rent hij naar huis en schrijft een brief aan Pad en geeft de brief mee aan een slak. Daarna rent hij terug naar Pad en vraagt of zijn brief al is aangekomen. Nee, zegt Pad, dan vertelt Kikker wat er in de brief staat en Pad is niet meer verdrietig.

Wie is er verdrietig?

“Pad is verdrietig omdat hij nooit post krijgt. Pad krijgt geen brief. Pad was een beetje aan het mopperen in zijn bed. Hij moet huilen.  Hij is steeds weer verdrietig. Kikker gaat naast hem zitten en doet zijn arm om Pad heen “

De kinderen beelden zittend in de kring verdrietige houdingen uit.

Helpt het als hij een brief krijgt?

“Pad was blij toen hij een brief kreeg van Kikker. Kikker ging Pad troosten.” 

Arnold Lobel, alle verhalen van Kikker en Pad

Hoe doe je dat troosten?

“Aaien , knuffelen, Wat is troosten? Troosten is dat je zo gaat staan: een kind maakt een soort buiging met de armen rond voor een ander kind.” 

De kinderen maken zittend in de kring allerlei gebaren en bewegingen die troostgedrag  zijn.

Kan je iedereen op dezelfde manier troosten?

“Als je speelgoed kwijt is , dan geef je nieuwe of je koopt nieuw, dan troost je. Als je met de fiets glijdt of als je pijn hebt dan doe je troosten. als je een zere knie hebt en bloed, dan aai je over zijn hoofd. Als speelgoed kapot is of je hebt niets gekregen, dan ga je nieuwe halen. “

Wat kan je doen of zeggen om te troosten?

“Als iets per ongeluk is gebeurd, kan je sorry zeggen. Dan heb je niemand pijn gedaan  daar je kan er niets aan doen. Als iemand per ongeluk valt bijvoorbeeld. “

Waarover kan je verdrietig zijn?

“Als je niets krijgt of als iemand zijn vader of moeder dood gaat. Dan kan je een knuffel krijgen. Dan kan die bij mij wonen. Je kan ook een tekening maken van die moeder en die sturen, dan kan hij steeds zien hoe die moeder eruit zag. Je kan ook een brief schrijven en zeggen “hij is altijd in de lucht, boven jou.”

Troostprinsesje

Dan vertel ik het verhaal van het kleine troostprinsesje dat ik in mijn tuin heb gevonden speciaal voor A, omdat haar papa dood is. Voor naast haar bed. Ze vraagt wanneer ze het weer terug moet brengen. “je mag het voor altijd houden” zeg ik.

*

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *