Gemeen

In groep 4 vertel ik het verhaal van de boze heks “kerstfeest in het bos” (Hanna Kraan) De kinderen filosoferen over wat gemeen zijn is,  kennis van horen zeggen, persoonlijke ervaringen en algemene oordelen en  het grootste geluk van het het grootste aantal.

Waarom nodigen de dieren de heks niet uit?

Omdat ze gemeen is. Wie is er gemeen? De heks! Nee de dieren zijn gemeen. Alle dieren? Nee alleen de uil niet want die gaat haar halen. De dieren hebben haar buitengesloten en dat is gemeen. Want de andere dieren wilden niet dat de heks kwam. Als je heel knorrig bent ben je wel gelijk  uitgesloten, van een feestje bijvoorbeeld. Dat had ik ook een keer, toen gaf ik een feestje en toen nodigde ik J. niet uit want die had een keer knorrig gedaan. Als de heks gemeen doet dan doen alle dieren gemeen terug dat mag wel. De haas is ook gemeen want die wilde ook de heks niet uitnodigen. Maar de heks is gewoon zo omdat ze een heks is. Heksen zijn altijd zo, omdat ze heks zijn. Het is niet eerlijk dat de gemene mensen uitgesloten worden, want gemene mensen kunnen ook normaal doen. De haas wil de heks niet uitnodigen omdat ze een knoop in de stekels van de egel heeft gelegd. De egel is eigelijk gemeen omdat hij tegen de vogel zegt dat hij doodgaat. 

Is de heks dan altijd gemeen?

Ja, want toen de uil kwam voor de uitnodiging was ze weer een beetje boos.  Ze zei dat het een val was en dat was niet zo. Het kan zijn dat je iets goed bedoelt en iemand anders denkt van niet, dat is gemeen, dat vindt dan die ander, maar dan ben je misschien niet gemeen.   De heks is gemeen want ze heeft een keer een knoop in de steels van de egel gelegd. De heks is een beetje gemeen, niet altijd. De heks is meestal wel gemeen. De heks had een keer iets gemeens gedaan. Iedereen kan een keertje boos worden. Bijvoorbeeld iemand heeft mij een keer geslagen terwijl hij mijn beste vriend is en toen heb ik hem niet uitgenodigd.

Zijn heksen altijd gemeen?

Soms zijn heksen vriendelijk.

Hoe weet de haas dat de heks gemeen is?

Door het verhaal van de egel en omdat ze gemeen lacht. De heks eet misschien hazen op. Dan zit de haas vast in de buik van de heks en dat is gemeen.

Hoe weet je of iemand gemeen is?

Ze zijn pas gemeen als ze het iedere dag doen. Als je iemand pest dan vinden sommige mensen dat leuk.

Ben je gemeen als je iets doet wat iemand leuk vindt?

Als je van je fiets geduwd wordt en iedereen vindt behalve jij dan is dat gemeen. Je kan ook gewoon sorry zeggen en dan zeggen “het was een grapje” en dan is het niet gemeen.

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *