De eenzame schoen

Ik vertel de kinderen wat ik zoal op straat zie liggen als ik op de fiets naar school ga; een sok, een want, een schoen, slipper, babysokje of laars. Waar komen ze vandaan? Waar is die andere? Is er wel een andere? Wat kan je er mee? Voor wie is het een probleem? De kinderen filosoferen over oorzaak, gevolg, hoe iets wordt geproduceerd, verpakt en verkocht en of daar iets aan te veranderen is.

Waar komt die schoen vandaan?

Iemand heeft hem gepakt. Hij is gevallen omdat hij te strak zit. daarom heeft iemand hem uitgedaan. Nee hij zit juist te los. Hij heeft een maat te groot gekocht. Of zijn veters niet goed vast gedaan. Ze liggen allebei op straat, maar ze liggen ver uit elkaar en dan weet je het niet.  Bijvoorbeeld een persoon heeft twee sokken en dan doet hij ze op twee verschillende plekken uit. bijvoorbeeld in de speeltuin. Je sok vliegt weg, vanzelf. Een persoon merkt dat wel en die gaat dan zoeken. Dat kan ook met schoenen. Of als iemand zelf verdwaald is vindt hij zijn schoenen ook niet meer. Hij is hem in het water kwijtgeraakt. Hij  is hem met voetballen kwijtgeraakt. Hij merkt het als het kriebelt aan zijn voet. De schoenen zijn oud en hij wilde van ze af. Er was er maar eentje kapot en niet de andere. Hoe kan de ene schoen kapot zijn en de andere niet? De schoen zat tussen de spaken, de veter en die draaide helemaal in het wiel. 

Waar is die andere schoen?

Die is ergens gevallen. Of misschien heeft hij (de eigenaar) de andere nog wel. Soms bij handschoenen doe je ze in je zak en dan valt hij eruit bij het lopen of rennen, eentje maar, dan gooien ze de andere ook weg. 

Heb je iets aan één schoen?

Een kapotte schoen laat je gewoon achter, daar heb je niets aan. Je kan er ook een 2e bij kopen. Nee dat kan niet je kan niet 1 schoen of handschoen kopen, want ze zitten allebei in één verpakking. zo worden ze gemaakt. Je kan de andere zoeken, iemand heeft hem gewoon uitgeschopt, die andere is ergens.  Je kan ook twee schoenen kopen en  één schoen verkopen. Je kan ook een schoen geven aan iemand die geen geld heeft.  En geld erbij zodat hij die andere kan kopen.  Je kan die oude schoen aan een zwerver geven.

Hoe kan je de andere schoen vinden?

Je kan ze zoeken, je kan er ook een andere schoen bij kopen. Kan je er een schoen bij kopen? Nee ze hebben er altijd twee in een doos, want ze verwacht niet dat e iemand 1 schoen komt kopen. Dat is heel sneu voor de mensen met één been. Je gaat naar de schoenmaker en die maakt dan die schoen er bij.  Of je koopt twee schoenen en je geeft er één weg. Soms hebben mensen een operatie en dan is er een been weg, die mensen kunnen  dat gebruiken. Je kan ook de schoen weer uit de sloot hengelen.  Of iemand met maar één been die koopt twee schoenen en hij heeft er maar één nodig , dan geeft hij die ene weg aan iemand die een schoen zoekt.

 

Verwerkingsopdracht:

De kinderen maken een oproep voor de krant of de radio waarin ze hun 2e schoen zoeken. We oefenen mondeling en schriftelijk de oproep te presenteren.

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *