Gevoel

Groep 5 doet praktisch onderzoek naar gevoel. Wat voel je als je klapt, stampt, slaat en lacht. Over invloed van daden op het gevoel in het fysieke lichaam, over de relatie met stemming, gedachten, waarneming en heel veel andere gevoelens.

We starten de les met het klappen van verschillende ritmes, om de beurt doet iemand een klapritme voor en de rest volgt. Dan klappen we op onze benen en stampen we met onze voeten. Het is een snelle aaneenschakeling van geluiden en samenwerkingen in de kring.

Wat voel je?

“Ik had pijn in mijn handen. Je voelt pijn aan je handen door het klappen, maar ik vond het ook leuk. Waar voel je dat? In mijn hoofd.  Mijn benen voelen actief, dat je aanwezig bent. Ik voelde pijn aan mijn voeten door de oefening van E. Ik ben druk , ik heb veel suiker op, daarom heb ik geen pijn.   De pijn komt door 21 x klappen. Het komt door een tijd te bewegen. Ik voel pijn, tintels, kriebels en hoofdpijn. Ik voelde net wel iets maar nu niet meer.  Ik voel prikkels in mijn handen, ik voelde tintel. Wat kan je allemaal voelen Ik voel het in mijn hele lichaam dat het leuk was. Hoe zie je dat je je blij voelt?  Boos voel je in je hoofd. Blij voelde ik in mijn benen. Wie ziet er blij bij mij? Ja, als het rustig is in de groep.  U heeft grote ogen als het leuk is. Ik denk dat U blij bent als we leuke dingen doen. Wat is leuk? Spelletjes en zo. Jij wordt ook vrolijk , dat zie ik aan jouw gezicht. Je kan ook boos zijn met je handen, dan doe je je duim omlaag, dan ben je een beetje boos.”

Ik lees het verhaal van de olifant (Toon Tellegen, is er dan niemand boos)

“Hij is boos, want hij heeft pijn want hij is gevallen.  Hij was niet boos maar onzeker. Hij wilde het doen maar hij twijfelde. Boos is als je niet wil maar het toch doet. Iemand zei “niet klimmen” Wie zei dat. De schildpad ofzo… Nee! Hij zei het zelf, tegen zichzelf. Ik denk dat die olifant pijn heeft in zijn hart. Hij heeft zichzelf pijn gedaan.  Dan ben je dom. En hij praat tegen zichzelf. Dus hij heeft geen vrienden. Hij is de enige in het verhaal dus hij moet wel tegen zichzelf praten.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *