Anoniem

Zelfportret?

Groepen 4 denken na over een man met een bolhoed een das, een pak, een duif voor zijn gezicht, Magritte, de bedoeling van de kunstenaar en de wens van de man, of was het een vrouw, om anoniem te blijven. Over bedoelingen , toeval en zelfportretten….

In de kring ligt deze voorstelling. ik vraag de kinderen om 1 minuut stil te kijken naar de afbeelding.

Wat zie je?

“Het is een vogel en een man. Hij heeft geen gezicht. Een man die je ogen niet kan zien. Die vogel zit dicht bij zijn ogen.  Die vogel zit voor zijn gezicht. Voor zijn hele gezicht? Een vogel vliegt voor de neus van de man en een stukje van zijn gezicht.  Je ziet wel zijn oren en zijn mond. Ik zie dat de fotograaf een foto gaat maken en dan vliegt die vogel voor zijn gezicht. Of misschien is het een schildertij of is het een foto. Wat denk je zelf? Een schilderij. Die schilder heeft dat zelf verzonnen. Waarom? Omdat hij van volgels houdt. Er bestaat geen man die geen gezicht heeft.  Misschien heeft hij geen gezicht, maar het is normaal dat je een gezicht hebt. Mensen zijn geen dier, dus die vogel is niet zijn gezicht.”

Is het een man?

“Het kan ook een vrouw zijn met een pak. Het is een man , want mannen hebben een bubbel in hun nek (adamsappel) Het is geschilderd, misschien is het gezicht heel lelijk.  Of is de man heel lelijk. Er staat een naam op de hoed, daarom weet je dat het geschilderd is.  Hij wil niet herkend worden, daarom heeft hij een duif geschilderd. Hij wil onbekend blijven. Die meneer is boos, dat zie je gewoon aan zijn lip.”

hoe komt die duif daar?

“Het was toevallig dat die duif daar was. Misschien is er vogelvoer gegooid en toen kwam de duif.  Dat kan niet, want het is binnen want je ziet geen lantarenpaal of bomen. Het is een foto en die duif vloog gewoon voorbij. Hij had een foutje gemaakt en daarom zit die duif erop. Er was eerst een foto en die schilder heeft het nageschilderd. Was die schilder dat van plan?  Hij heeft gewoon op internet gezocht. Het was gewoon een geintje. Wat was er grappig aan?  Misschien wou die vogel een hoofd van een man hebben. En is het gelukt? Nee! Die vogel wou gewoon vliegen en wist niet dat er een foto was. Denk je dat die man dat ook wilde?  Nee! Ze gaan je dan uitlachen. Het is een nep-vogel aan een touwtje, want het is een geintje. Kan je wel zien wie het is? Als je onbekend wil blijven.. Hoe heet dat dan??  De fotograaf zei ” kijk maar naar het vogeltje” “

we spelen galgje om het woord anoniem te raden.

Daarna tekenen de kinderen een “anoniem zelfportret” We maken een plan om foto’s te gaan maken van elkaar waarop we anoniem zijn,

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *