Een bijzondere dag

filosoferen met kinderen

Heksendag

Bijzondere dagen, wie bepaalt dat?  kan je die ook zelf verzinnen? 

Filosoferen met groep 4 over het algemene en het bijzondere, over externe objectiviteit, over dingen weten en dingen doen, collectivisme, vrije wil of determinisme en fenomenen.

Als je wordt geboren is het een bijzondere dag voor jou. Iedereen wordt geboren. En de heks is ook geboren. Dus Heksendag bestaat echt. De hekst kan wel lopen net als wij, dus ze is ook geboren. De Heks wil alleen toveren en  geen verjaardag vieren. Ze wil alleen gekke dingen doen. Ze is niet jarig omdat ze niet jarig wil zijn. Heksen houden niet van feestjes, slingers, kadootjes, lachen en vrolijk zijn. Ze houden ook niet van mensen. Ze wil wel jarig zijn, maar er komt gewoon niemand. Ze houden wel van heksensoepjes.

Eigenlijk bestaan heksen niet dus je hoeft ook geen verjaardag te vieren.

Juffendag, Valentijnsdag als je van iemand houdt. Geboren dag, het kind dat geboren is uit de moeders buik. Gezond-eten dag, dan word je fitter. Tekendag, als je genoeg tekeningen maakt mag je stoppen. Slaapdag, dan mag iedereen de hele dag slapen. Ook de wereld slaapt!

Hoe ziet de wereld eruit op slaapdag?

Iedereen slaapt. Het is de hele dag donker. De wereld is stil en slapend.

Hoe weten we dat iedereen slaapt?

filosoferen met kinderen

Slapende honden wakker maken?

Je zet het in je agenda. Je zet het een dag ervoor in de krant, dan weet iedereen het. Als iedereen slaapt, weet niemand dat we slapen. Hoe weten we het dan dat we slapen? De dieren mogen dan niet slapen en die moeten opletten om te kijken of we slapen. Dan zit er een hond naast je bed en die weet dat je slaapt.

En als de hond in bed slaapt?

We sluiten de les af met koek, dus het is ook koek- dag!

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *