Dokter

filosoferen met je hele lijfPoppejans is ziek.  

Wie is de dokter?  Filosoferen met kleuters over wie moet wat doen, hoe hoort het, wat is een instrument,  welke plichten zijn er en welke functies, rolpatronen en diagnostisch onderzoek.  Janneke heeft een ziek kind en dokter Jip doet vreemde dingen; hij slaat poppejans met een lepel en vindt dat ze in het zeepsop moet.

Wat moet de dokter doen? 

filosoferen met je hele lijf

Dokter A inspecteert de arm van E.

Als de dokter met een lepel slaat dan wordt hij ontslagen. Dokters zijn lief en zorgen. Niet altijd, als ze vrij zijn hoeven ze niet te zorgen. Moeders zorgen ook. Een dokter plakt grote pleisters zoveel hij zelf wil. De dokter kijkt met een bril. Hij moet ook met een stethoscoop luisteren naar je hart. De dokters maken doktersdrankjes.

filosoferen met je hele lijf

Dokter A en zuster M onderzoeken Poppejans

Rollen?

De kleuters zijn het oneens met elkaar of meisjes of jongens allebei dokters kunnen zijn. De jongens vinden dat de dokter een jongen moet zijn, de meisjes zijn het er niet mee eens. We tellen stemmen.

Hoe weet je wanneer je ziek bent?

Als je hoest , dan ben je ziek. Nee zegt Ch. Alleen als je ook hogere temperatuur hebt , dan ben je ziek.

 

filosoferen met je hele lijf

Poppejans

Wat doe je met de instrumenten uit het dokterskoffertje?

Met de injectie geef je een prik en dan moet je ook een pleister plakken. Je krijgt een prik als je ziek bent, maar dat kan ook als je niet ziek bent, ook als je veel rent. Een prik helpt niet voor bacteriën , dan moet je wel je handen wassen. Anders bijten die beestjes in je handen en dan word je ziek.  De crème moet op het gezicht als je vlekjes hebt en de pil moet je eten en met water wegspoelen. De pil is blauw, hoort dat zo? Ja je kan beter worden met een blauwe pil. Met de stethoscoop kan je het hart horen, maar dan moet je ook heel diep ademen. Verband kan je overal omheen doen; armen en benen en je hoofd.

 

Filosofieles voor kleuters ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *