Eervolle vermelding Berrie Heesen Prijs

Berrie Heesen prijs filosoferen met je hele lijfOp 17 februari ontving Karin Glaubitz in Utrecht van het Centrum Kinderfilosofie Nederland een eervolle vermelding voor haar werk.

-Filosoferen met je hele lijf: Filosoferen met kleuters in een meertalige kleuterklas-

Rapport van de jury. 

Het inspiratiealbum “Filosoferen met je hele lijf” Laat zien hoe je met jonge kinderen die geen gemeenschappelijke taal hebben toch een basis legt voor filosoferen door een gemeenschappelijke nieuwsgierigheid op te roepenen de communicatie hierover op gang te brengen.  ”

“Filosoferen met je hele lijf” breekt met alle vooroordelen en veronderstellingen over filosoferen met kinderen; dat het vooral iets is voor witte middenklasse kinderen, of zelfs voor meer- of hoogbegaafden; dat kinderen er wel een jaar of tien of twaalf voor moeten zijn om op een filosofische manier te kunnen denken; dat er minstens gesproken taal voor nodig is.

Misschien heeft Karin wel met zoveel conventies gebroken dat de jury zich afvroeg of hier nog wel sprake is van filosoferen, en of ze daarom de prijs zelf wel kon winnen.

Eervol vermelden willen we dit project zeker.

Karin is gaan filosoferen met kinderen die net in Nederland zijn, jonge kinderen die over weinig taal beschikken en al helemaal geen gemeenschappelijke formele taal. Als die er niet is, die taal om met elkaar te spreken, je hele lijf heb je wel. En er is verbazing over de wereld om je heen.

Berrie Heesen prijsJe moet veel begrijpen van filosofie, je moet zeer creatief zijn en bovendien een grote betrokkenheid voelen bij je kinderen om “filosoferen met je hele lijf” te kunnen bedenken. Karin heeft dat hiermee getoond, in een zeer fraai uitgevoerd boek.

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *