Balans

 Met groep  4 en 5 filosoferen we over iets leren of iets kunnen, oefenen, het onmogelijke en wat betekent balans en concentratie, over zichtbare en onzichtbare balans.

We beginnen de les met een oefening op een been staan; wie kan dat het langst . Dan proberen we te balanceren met een buisrietje op je vinger. Het wordt helemaal stil in de kring.

Buigrietjes in balans

Dan kijken we naar een film:

The Incredible Power Of Concentration – Miyoko Shidav

Wat heb je gezien?

“De vrouw maakte een heel bouwwerk in de lucht en het viel niet om. Ja toch,door het veertje is het tenslotte toch ingestort.”

Kan iedereen dat?

“Niet iedereen kan dat, want je moet er voor oefenen. Je moet 3 a 4 uurtjes oefenen. Je moet veel meer oefenen want je moet veel doen. Pas over tien jaar weet je hoe het moet. Maar je kan het wel proberen of je het kan. Iedereen kan het leren. Nee! Niet iedereen kan het leren want stel je voor dat je geen handen hebt, dan kan je het niet leren. Na een operatie kan je dit ook niet gaan oefenen. Niet iedereen kan dat want het is onmogelijk. Als je lichaamsdelen mist; bijvoorbeeld armen of benen dan kan je dit niet. Baby’s kunnen dat nog niet.  Als je klein bent kan je dat nog niet.  Een baby kan dat nog niet, die heeft nog geen balans. Die botten zijn nog niet sterk. Kan jij het goed? Ja, ik heb geoefend in mijn kamer, als niemand kijkt. JeKunnen dieren dat? Een mier kan dat, omdat hij klein is. Een olifant  niet. Een mier kan op een dun touw, dan gaat hij niet breken. Loopt die mier dan ook op één pootje? Nee die loopt op al zijn pootjes. Hij kan wel goed balanceren op een blad. Een vlieg ook. Een olifant kan dat niet, die is te groeit. Behalve als het een circusolifant is. Kan een kip vliegen? Nee, want hij heeft geen balans. Wel want zijn vleugels zijn gelijk. Zijn vleugels zijn te dun, dus hij kan het niet.”

Wat is balans?

“Als je op een been gaat staan en je gewicht probeert te verdelen. Je kan dat van zelf. Je moet veel oefenen

Wat heb je nodig om dit te kunnen?

“Je hebt veel evenwicht nodig om dit te kunnen. Je hebt steun nodig, concentratie en sterke botten. Je moet rustig zijn.  Je moet veel jaren trainen. Het kan ook zijn dat je zo geboren wordt. Je hebt balanceerstokken nodig en dan moet je heel veel jaren oefenen. Een spin kan dat ook.”

Wanneer ben je in balans?

“Je hersenen zijn ook in balans. Als je darmen niet in balans zijn , dan ben je niet in balans. Je lichaam is niet in balans, je valt gewoon om. Als je buikpijn hebt dan zijn je darmen niet in balans. Je bent zelf in balans omdat je hersenen en je buik niet scheef zijn. Als je gepoept hebt dan ben je in balans. Als je slaapwandelt ben je ook in balans. Ik ben niet in balans als inkt uit bed kom want dan loop in zo…. -kind doet voor hoe hij heen en weer zwalkt-  Oef…Pffff! dat is wel echt filosofie.zeg…!”

Wat is balans?

“Balans is evenwicht houden. Balans houden zit ook in je armen. Balans zie je aan jezelf, want jij doet het. “

Balans is met je hele lichaam

Wat heb je nodig?

“Je kan beter je ogen dicht doen zodat niemand je kan afleiden. Als je je ogen dichtdoet dan kan je niet goed balanceren, maar je hoort wel. Zij heeft talent , daarom kan ze het. Je hebt concentratie nodig.”

Is er balans die je niet kan zien?

“Het ligt eraan of je moe bent, dat is balans. Er is een engel met een weegschaal , balans tussen waar en niet-waar, dat kan je niet zien. Lief en leed. De aarde draait en wij voelen het niet, de aarde is in balans, we weten het maar zien het niet. Een zware en een lichte kant kan je niet zien. De wolken en de aarde zijn in balans, je ziet het niet. De bal in de filosofieles helpt om ons gesprek in balans te hebben. Groeien kan je ook niet zien. Planeten want ze zweven en ze zijn in balans. Dat is space balans. De aarde probeert zichzelf in balans te houden. Onzichtbare balans is bijvoorbeeld als een vliegtuig in de lucht is verweg, dan kan je het niet zien. Als je op een touw loopt in het circus dan kan je dat touw niet zien als het heel dun is. “

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster.

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *