Wie is de baas

Kleuters denken na over kenmerken van een baas, maken vergelijkingen en brengen criteria aan voor bazen en Sinterklazen.

In de week voor Sinterklaas speel ik met de kleuterklassen het Sinterklaas is de baas poppenspel.  Sinterklaas heeft geen zin meer om baas te zijn en verlaat het pietenpakhuis. Sinterklaas gaat bij oma logeren en vraagt haar wie de baas kan zijn.

Kan oma de baas zijn van het Pietenpakhuis?

“Nee dat kan oma niet. Oma wordt oud en gaat dood en wordt doof. Dan weet ze niet meer wat de Pieten moeten doen. Ze kan de baas zijn omdat ze oud is. Ze moet de mama zijn. Ze is niet de mama van Sinterklaas. hij is geen mama. Het is een poppetje.  Zijn Sint en oma even oud? Nee! Oma is ouder. “

Kan de Koning de baas zijn?

“Nee, hij heeft een kroon. Dan gaat de koning ook zo druk worden. Omdat, de pieten zeggen “wat moet wen doen, wat moet we doen?” Kan de koning dat niet? Nee! het is te druk. Als de koning voor de pieten gaat werken wordt hij weer moe. “

Is de boef een goede baas?

“Nee, die steelt alle kadootjes.  Als hij een pierenbak aanheeft kan het wel. Wat is deze pop? Een heks. Die gaat alle kadootjes afpakken, omdat ze gemeen is. Ze kijkt boos, ze heeft boze ogen. Ze is stout.  Nee, dat kan niet want de heks moet naar haar eigen huis.  Sint moet iemand anders zoeken. Dat is opa, die kan ook niet de baas zijn want die is te oud. Die wordt ook zo weer moe. Want de pieten gaan dan steeds weer vragen “wat moet ik doen, wat moet ik doen? De kabouter kan ook niet de baas zijn want hij heeft een andere puntmuts.  Hij heeft een andere hoed.  De kabouter is te klein. Hij moet eerst wachten en groeien , dan kan hij baas worden. De baas moet wel dezelfde kleren aan hebben als Sinterklaas. En wie is dit? Dat is de man van de brievenbussen. De postman. Het is  een politieagent? Ja, die kan wel de baas zijn. ja want hij kan boeven pakken.  Nee hij kan geen baas zijn, maar hij kan wel naar het Pietenhuis gaan om te helpen.  Nee het kan niet, want hij heeft geen witte snor, hij heeft geen witte haren. Nee, hij heeft ook geen Sinterklaaspak. Weet de politieagent hetzelfde als Sinterklaas? Nee, de politieagent weet niet precies wat Sinterklaas doet. Hij weet niet de namen. De koning kan wel iedereen kennen. Maar de koning mag niet baas zijn van Sinterklaas. Maar hij lijkt wel op Sinterklaas, hij heeft ook een baard en een rood pak. Maar de koning heeft wel handen!” Het meisje kan ook geen baas zijn , want ze is nog te klein en ze is een meisje. En het varken? Nee, die past niet de kleren van Sinterklaas want hij is veel te dik, want dan gaan zijn kleren scheuren. Hij knort alleen maar, hij kan niet praten. De Pieten worden helemaal gek dan!. Zwarte Piet houdt niet van dat varken. Kan Piet de baas zijn? Nee, dat kan niet want hij heeft niet het boek van Sinterklaas. Piet kan wel de baas zijn want Sinterklaas is het boek vergeten mee te nemen. 

Het meisje kan niet de baas zijn.

Wie is dan de beste baas voor het Pietenpakhuis?

” Alle poppen kunnen wel de baas zijn. Nee, Superman is een goede baas. Hij is groot, maar hij heeft niet de spullen van Sinterklaas. Want hij is een superheld. Hij gaat iedereen redden. Omdat hij kan vliegen. Hij kan boeven kapot slaan. Hij kan snel vliegen en alle pakjes pakken.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *