Tranenthee

Groep 3 denkt na over verdrietige dingen, tranen, herinneringen, invloed van gedachten op wat je doet en  doen alsof.

Ik vertel het verhaal van Uil die trek heeft in tranenthee en dan eerst veel moet huilen voordat zijn pot vol is. Hij moet aan veel verdrietige dingen denken om zoveel tranen in de pot te krijgen.  (Bij uil thuis, Arnold Lobel)

Wat doet uil?

“Uil wilde thee maken en hij huilde en huilde , want hij dacht aan slechte dingen.”

Hoe smaakt tranenthee?

“Uil maakte huilend thee, het smaakt naar tranen het is zoet. Als je aan tranen likt is het zout.”

Hoe maak jij tranenthee?

Kan jij tranenthee maken?

“Ja als mijn broer mij slaat dan huil ik. Als ik tranen thee wil maken dan ga ik mezelf stoten en dan moet ik huilen. Als iemand overleden is dan moet je ook huilen. Je kan ook denken aan toen er iemand overleden was lang geleden; je oma ofzo. als ik huiswerk aan het maken ben dan moet ik soms denken aan iemand die overleden is en dan moet ik huilen. Je kan ook naar verdrietige dingen kijken om thee te maken; bijvoorbeeld een film waarin een konijn dood gaat. Ik ga gewoon denken aan mijn lievelingsvader en mijn lieveling auto. Je kan ook huilen als iemand je hard slaat. Als mijn broer iets niet wil geven dan ga ik huilen. Als je heel blij bent dan kan je ook huilen.”

Smaakt Tranenthee altijd hetzelfde?

“De tranenthee kan verschillend smaken want we spreken een andere taal. Iedereen heeft een ander soort tranen. Ja, als je een andere taal spreekt en anders bent dan smaakt het verschillend. Je kan ook huilen door geluiden en dat is voor iedereen anders want iedereen hoort anders..”

Gedachten helpen bij het maken van de tranenthee.

Waar komen tranen vandaan?

“Tranen kunnen ook uit de lucht komen. Dan zijn het regentranen en die smaken naar water. Dan wordt het regenthee en die smaakt naar modder.”

Hoeveel druppels heb je nodig voor één pot?

“Voor een pot tranenthee heb je 133 druppels nodig , nee veel meer, heel veel …”

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *