Taal

Groep 4 denkt na over taal, wie spreekt, wie verstaat, ieder dier zijn eigen taal, beeldtaal, gebarentaal en universele taal.

Wat is het?

We kijken naar een korte animatie waarin dieren “praten”

Wat heb je gezien?

“Een krokodil, ik zag dat aan de huid. Wat dacht de koe? Die wist niet of het een krokodil was. Hij wilde laten zien dat het een krokodil was. Een dier kan niet zomaar in het water springen. Ik zag twee stieren, bizons; de een zei dat er een krokodil is en de ander zei een boom. Toen ging hij een steen gooien.  “

Oefening: allen kinderen mogen het geluid nadoen wat ze gehoord hebben; er wordt gegromd, gebromd, geknord , geblaat gezucht en nog veel meer verschillend geluid klinkt in de kring.

Zijn die dieren aan het praten?

“Ze gaan zingen, of loeien naar elkaar. Je zag het door de tekstballonnetjes. Was het tekst? , nee een tekening, ze dachten “het was of een krokodil of een boomstam”

Kunnen dieren praten?

“Dieren kunnen niet praten zoals ons, maar ze kunnen wel praten, wij verstaan ze niet. Ze praten in hun eigen taal. De dieren doen gebarentaal.  Je ziet de mond open gaan en een wolkje erbij. Mensen die heel lang dieren hebben die kunnen dieren begrijpen. Ja, ze kunnen praten , ze praten dierentaal. Die verstaat iedereen. Nee, als een paard met een koe praat verstaan ze elkaar niet, ze spreken een anderen taal.  En de krokodil. Die denkt “oh nee he ze denken dat ik een boomstam ben.  Kan de krokodil de koeien verstaan? Nee hij lag in het water en ze hebben hem gestoord.  Mensen kunnen dieren niet verstaan.  Kan de krokodil de koeien verstaan?  Hij ging luisteren en toen voelde hij iets heel zwaar op zijn rug en toen at hij hem op. Hij kon niet zien in het water.  Kon de krokodil horen wat de koeien zeiden tegen elkaar?  Kan de krokodil die plaatjes zien?  Ik denk het niet, ze hebben dat op de film gedaan.  Wat hoort die krokodil? alleen watergeluiden. Hij hoort het geluid zachtjes. Wat denkt de krokodil? Wat gebeurt er boven, wat krijgen we nou weer.  Hij hoort het geluid van de koeien en denkt  mmm een lekker hapje.  Hij ziet dat er harige poten staan en dan weet hij wat voor beest het is. En als het een tijger is? Wie eet wie dan op?  De tijger weet vanzichzelf wat zijn zwakke plek is maar niet van de andere dieren. Niet alle dieren hebben een geluid. Wormen en slaken maken geen geluid. Kunnen ze praten?  Nee! hoe kunnen ze elkaar begrijpen? Door te kijken. Bijvoorbeeld mieren praten we omdat ze elkaar helpen, hoe kan je anders een team vormen. Misschien kan de slak bewegingen maken en dan weet die andere slak het.”

 

oefening; een kind (A)  in de kring zegt iets tegen de kinderen zonder te spreken; “jullie moeten stil zijn , de juf is aan het praten”

Kunnen dieren gebarentaal?

“De dieren kunnen geen gebarentaal, want dan zouden wij ook met hen kunnen praten.  Als dieren gebarentaal kunnen doen dan kunnen ze ook met mensen praten, want die kunnen ook gebarentaal. nee! Gebarentaal is overal hetzelfde.  (SH) Wat is gebarentaal? Als dieren gebarentaal doen dan vallen ze op de grond met hun handen. “

Kunnen alle mensen dezelfde gebarentaal?

“Nee, veel mensen kunnen geen Engels schrijven maar wel spreken. Wanneer doe je gebarentaal? Als je niet kan praten, als je doof bent. Gebarentaal kan je zelf bedenken. “

We doen oefeningen in de klas twee aan twee met gebarentaal. Twee kinderen volgen afwisselend elkaar in een beweging in spiegeling:

Heb je je eigen taal gedaan? “Nee, van de ander want ik wilde dat Sh. begint. “

Kunnen dieren leren?

“Dieren…apen kunnen wel rekenen want ze hebben handen. Kunnen dieren van elkaar leren?  Ja want de koe heeft geleerd dat het geen hout was. Ja, dat wel als ze het van elkaar kunnen zien.”

Is dat bij mensen ook zo?

“Ja, want mensen zijn slimmer.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *