sneeuwwitje 2

Na de vorige les over Jip en Janneke die sneeuwwitje spelen filosoferen de kleuters door over Sneeuwwitje. Over beloftes, plichten, verplichtingen, trouw en zorgen. Over “voor wat hoort wat”. Over geluk en over rood worden van boosheid…..Over mannen die niet zonder vrouwen kunnen?

Ik vertel uit het oude boekje van mijn moeder uit haar kleuterklas van 30 jaar geleden. De plaatjes zijn nog steeds heel duidelijk voor de kleuters.

De dwergen huilen samen 11 grote tranen. De koningin wordt rood van woede en groen en…. oranje.

De kinderen verschillen van mening over de kleur die de boze koningin krijgt, ze krijgen, voor het eerst in de filosofieles, bijna slaande ruzie hierover.

Ik vraag: Waarvan krijg jij een kleur?

“Ik word rood als mijn mama mij niet hoort praten, dan ga ik schreeuwen en word ik rood, als mijn moeder aan de telefoon zit. Als ik niet op de computer mag dan ga ik huilen en dan word ik rood. Mensen die blank zijn die  kunnen alleen rood worden. Donkere mensen kunnen dat niet, die worden verbrand.”

Wat kan sneeuwwitje voor de dwergen doen?

“Als de kabouters iets verkeerd hebben gedaan kan Sneeuwwitje het uitgummen.  Sneeuwwitje kan alles vegen, dweilen en afwassen. Sneeuwwitje doet alle klusjes omdat ze dan in het huis mag blijven. Ze gaat ook de bedjes opmaken. Alles wat Sneeuwwitje moet doen moet ze zelf doen. Sneeuwwitje ging soep koken voor de dwergen.  Ze ging hun handjes wassen en ze in bad doen. Ze ging taarten bakken voor hun verjaardag.”

Zijn de dwergen allemaal tegelijk jarig?

“Er kan er maar één dwerg tegelijk jarig zijn. Misschien zijn er wel een paar tweeling, ze lijken wel op elkaar. Het zijn een zevenling en dan zijn ze allemaal tegelijk jarig.”

Vindt Sneeuwwitje het werk leuk?

“Ze gaat wel mopperen maar de dwergen houden wel van haar. Sneeuwwitje is wel gelukkig omdat de prins haar heeft geholpen. Bij de prins hoeft ze helemaal niet te doen. Als de prins komt heeft Sneeuwwitje genoeg gedaan”

Wat doen de dwergen als Sneeuwwitje met de prins mee gaat ?

“De kabouters gaan gewoon een nieuwe prinses zoeken, want die hebben ze nodig. Nee hoor ze kunnen het ook gewoon zelf doen of niet doen.”

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *