Ruimte

Powers of ten

Filosoferen met kinderen

Filosoferen over de ruimte

In enkele minuten wordt ons “blikveld” exponentieel vergroot en daarna verkleind. Alles vanuit 1 vertrekpunt. Over realiteit, oorsprong, zijn, ruimte, de menselijke maat, optiek en geocentrisme.

We bekijken met groep 5 een film “powers of ten” en we maken een denkbeeldige reis door de ruimte.

Wat heb je gezien? 

DNA heb ik gezien. Wat is DNA?  Dat is spuug! zegt A. Nee, dat is een soort bacterie. Het is alles wat van jou is. Wat zijn atomen eigenlijk? Dat zijn groene dingen. DNA wordt gemaakt van atomen, of andersom. DNA is waar dingen in opgeslagen worden, ook wat je denkt. Het heelal heeft te maken met ruimte. Het heelal is ook de aarde. En een donkere lucht en veel gekleurde sterren. Nee, het heelal, het is de ruimte waarin de ruimte zich bevindt.

Wat is bevinden? vraagt I Bevinden is zijn, zegt A.

Is het allemaal wel echt?

Nee! zegt D, dat kan helemaal niet, als je zo dicht bij de zon komt smelt je dus het is niet echt. Het is een nepfilm. Dat is ook zo bij tekenfilms. Het is wel echt want ze bewegen. Bestaan betekent dat het leeft.  N zegt : je zegt dat het nep is maar een planeet is een aarde en wij zijn op de aarde dus het is echt, want wij zijn echt. Het is allemaal ontelbaar en oneindig.

Wat is ontelbaar en hoe weet je dat?

Sterren kan je niet tellen, dus ze zijn ontelbaar. Het zijn allemaal plaatjes, je kan niet en je ziet niet alles tegelijk, daarom is het ontelbaar. Hoe weet je dat het ontelbaar is? Als je op aarde staat zie je niet alles, maar als je in de ruimte bent zie je alles. Als je in de ruimte kijkt zie je alles, al je op 1 plek staat. A; Nee dat is niet zo; er is niet 1 plek in het heelal waar je de sterren kan tellen.

zonnestelsel

Waarom is het zo ver weg?

Dat moet zo zijn , anders botsen we. Als de planeten dichterbij elkaar komen botsen ze en dan verdwijnen ze in een zwart gat.

Waar zijn wij?

Alles is zover van onze planeet ontstaan. En wij zijn op de aarde. De aarde ligt in het midden en de planeten zijn eromheen. Maar je kan ook op de aarde staan. We zijn op de de aarde, maar  de aarde is ook onder je voeten. Dat zijn geen 2 “aarden” maar ook een en dezelfde. Je kan er ook doorheen en dan ben je niet ondersteboven.

De kinderen tekenen hun reis door de ruimte en wat ze tegenkomen:

filosoferen met je hele lijf

Ruimtevaarder met zwevende koffie

A. tekent de koffie die uit de beker van de ruimtevaarder “zweeft”

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *