Ruimte

Met groep 5 filosoferen we over dimensies, over eigenschappen en mogelijkheden, over echt en nep.

Wat heb je gezien in de film?

“Je moet de kleuren bij elkaar hebben, dan werd het hert wakker. Het hert had een droom. Hij was van papier. Wat is het verschil tussen hert en konijn? De hert is echt en het konijn is van papier.  Het konijn is op papier, dus kan sommige dingen niet eten, zoals echte appels. Hoe kan dat? Dan moet het hert een appel teken op de stoel. Wat gebeurde er?  toen er koffie kwam, kwam er elektriciteit en ging hij in de computer. Het hert moest voor het konijn tekenen om iets te drinken. Het hert is van klei, het konijn is van papier.  Het hert kan alleen maar echte dingen doen. Wat is echt? Een appel. Nee ze zijn allebei nep. Ze zijn allebei echt, maar het hert is speelgoed geworden. Het konijn eet papier en is van papier. Eigenlijk kan het hert geen echte dingen want een echte appel is zo groot als een bal.  Eerst waren ze allebei van papier, en toe werd het hert echt. Het hert werd als mensen. Dan kan je overal zijn en  zitten. Dat hert kan veel meer dingen doen dan heet konijn. Hij was in een andere dimensie gekomen.”

Hoe ziet dat er dan uit?

“Eerst zijn hert en haas hetzelfde, daarna niet meer. Hoe kan dat? Het hert is 3D. Ze heeft vorm. Plat is gewoon als papier. Plat is 2D. A tekent het verschil op het bord. Kijk , 3D is niet plat, zoals mijn hand , die is dik. Het hert is groter dan het konijn. Het hert kan gewoon naar buiten, het konijn moet daar iets speciaals voor doen. Het konijn was in de papieren wereld, dat was de papieren- dimensie., dat is dat alles van papier is. Mensen zijn dat niet. Het hert wordt meer menselijk.”

Raadsel: Er is een mannetje, die heet Platzwan, hij is 2D. Hij heeft een kaas gekocht en stopt die in zijn kastje. (tekening) Nu kom ik eraan en ik pak het kaasje. Hoe komt het dat de Platzwan niets merkt?

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *