Raponsje

Met de kleuterklassen filosoferen we over gevangen zitten, schuld & boete doen, vrijheid en bevrijden  en kostbaarheden..

Raponsje

In de kring staat een pop omwikkeld door een grote vlecht.

Wat is het?

“Het is een meisje dat vastzit in haar vlecht. Als het haar los zit dan zit ze vast. Ze zit vast aan een touw, iemand moet haar losmaken. Het jongetje kan haar losmaken.”

“Ze krijgt lang haar omdat ze 11 jaar oud is. Ze kreeg lang haar omdat ze heel lang  ging wachten. Ze heeft heel lang gedoucht en daarom is het haar lang. Als je gaat douchen en gaat slapen gaan je haartjes groeien, je moet heeeeel lang slapen.”

De kinderen wikkelen de vlecht af van de pop en kijken hoe lang hij is.

Raponsje in de torenkamer

Ik vertel het verhaal van Raponsje.

Hoe kwam Raponsje in de torenkamer?

“Raponsje kwam door een touw in de torenkamer. Ze komt in de torenkamer door haar haren. De heks heeft Raponsje in de torenkamer gegooid…..eh nee gezet niet gegooid. Ze is daar gekomen op de bezemsteel.”

Waarom zit Raponsje in de torenkamer?

“De heks heeft Raponsje in de torenkamer gezet omdat ze gemeen is de heks. De heks heeft Raponsje in de torenkamer gestopt omdat ze niemand in haar huis wil, omdat haar huis vies is. De heks is bang dat ze haar kwijt raakt, dat Raponsje wegloopt, want ze is heel mooi en ze heeft mooie haren. Anders gaat Raponsje weg rennen. De heks wou eigenlijk omdat dat de enige plek is , anders maakt Raponsje zich vies. Ik denk dat de heks dat wil , omdat het moet, omdat de vader dat heeft gedaan.”

Waarom doet de hekst dat?

“Ik denk dat Raponsje iets fout heeft gedaan.”

Zit ze gevangen?

“Eerst wel en toen niet meer, de prins kwam haar bevrijden zonder te vragen”.

Vindt de heks Raponsje lief?

“De heks vindt Raponsje niet lief omdat ze een prinses is. Heksen zijn ook niet lief omdat ze kindjes opsluiten. Misschien heeft de heks geen baby. De heks wil ook een baby.  De heks wil wel vrienden zijn met een andere heks om samen te spelen……samen spelen is gemene dingen doen zoals mensen opsluiten. Ze moeten spelen met speelgoed, zoals normale mensen doen…bijvoorbeeld met een trein van rood en blauw.”

Waarom heeft de heks de vlecht van Raponsje afgeknipt?

“De heks wil ook zo’n lange vlecht. De heks kan dat goed gebruiken. Omdat de heks gemeen is.”

We doen een spelletje in de kring; Wie is de prins/prinses?

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *