onzichtbaar

In de groepen  5 filosoferen we over onzichtbaarheid. Wat zou jij doen als je onzichtbaar was. Iets wel of niet mogen. Je kans schoon zien. Wat wil jij graag?

Ik vertel het verhaal van de Jongen Gyges* Die op zijn avontuurlijke tocht door de bergen op een Grieks eiland een ring vindt waardoor hij onzichtbaar wordt.

Wat is er aan de hand met Gyges?

“Zijn moeder ziet hem niet. Ze zwaait niet naar hem. De ring is betoverd. Met die ring ben je onzichtbaar. Alles stopt , de tijd stopt ook als je die ring aandoet. Als je de ring omdoet ben je onzichtbaar”

Wat zou jij doen?

Er komt een waterval aan ideeen op bij de kinderen. Ze schrikken er soms zelf van , maar ze durven het wel te zeggen:

“Alles pakken. Naar de winkel gaan en snoep pakken. Geld pakken van mijn moeder. Iemand laten schrikken. Grapjes maken met de mensen uit de winkel.  Als iemand je pest kan je hem slaan. Inbreken in de school en al je huiswerk alvast maken en daarna gaan spelen. Alles kopen. “

Mag je stoute dingen doen als je onzichtbaar bent?

Als je de politie plaagt zijn dat goede dingen? Ze kunnen je niet zien met de bewakingscamera. Ja ze kunnen je wel zien, maar dan moet je gewoon bukken.”

Schrijf twee aan twee op in overleg welke goede dingen jij zou doen als je onzichtbaar bent.

“Mijn vader en mijn moeder helpen, omdat dan mijn moeder niet weet dat ik help. Als je een verrassing wil maken dan moet je onzichtbaar zijn. Als je niet wil storen en toch iets wil doen is het goed dat je onzichtbaar bent. Je kan ook stiekem kijken naar de kinderen of ze iets stouts doen, bijvoorbeeld ; belletje trekken en dan verraden  (snitchen). Je kan ook geld geven. 

op het bord wordt door D. bijgehouden wat goed en stout is.

Waarom moet je onzichtbaar zijn als je goede dingen doet?

“Dat ze dan niet zien dat je dat doet anders denken ze dat je het gestolen hebt. Je kan het van een dak naar beneden gooien. Als ze je dan zien gaan de mensen steeds meer aan je vragen. Je kan ook ontsnapte mensen helpen oppakken.”

teken jezelf als je onzichtbaar bent

We doen een spelletje “verander van plaats als je denkt dat; slechte dingen mag doen als je onzichtbaar bent” en “als je vindt dat je geen slecht dingen mag doen als je onzichtbaar bent” Twee meisjes veranderen beide keren niet  van plaats. We onderzoeken hoe dat zit. J. vraagt aan hen ” Hebben jullie dan geen mening?” de meisje antwoorden “we waren aan het twijfelen we vinden allebei een beetje waar.” Bij de volgende vraag, trekken een paar  kinderen elkaar van hun stoel. Eerst moeten we lachen maar ik leg de kring even stil bij deze gebeurtenis en vraag wat hier gebeurt.

A. zegt; Als je vindt dat je nooit gemene dingen mag doen verander je van stoel. Wie blijft zitten denkt daar anders over, die heeft een andere mening. Als je iemand dan van zijn stoel trekt dan dring je iemand jouw mening op”

Filosofieles ontworpen in opdracht van Rotterdam Stichting Vakmanstad in samenwerking met Mirjam Poolster.

 

  • Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ring_van_Gyges  :De ring van Gyges of Gyges’ ring is een mythisch en magisch artefact waar de Griekse filosoof Plato over vertelt in het tweede boek van zijn Staat (2.359a-2.360d). Wie de ring bezat kon als hij dat wilde onzichtbaar worden. De Lydische herder Gyges vond deze ring, ging naar de koning van zijn land, verleidde diens vrouw en vermoordde hem om zelf koning te worden. Glaucons verhaal over de ring van Gyges suggereert dat de enige reden dat mensen moreel handelen, is dat het ze aan de macht ontbreekt om zich anders te gedragen. Met andere woorden: neem de angst voor straf weg, en de “rechtvaardige” mens zal zich net zoals de onrechtvaardige gedragen: onrechtvaardig en immoreel.
Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *