Heksendag

Groep 4 denkt na over bijzondere dagen, verjaardagen, voorwaarden voor bestaan, zelfbewustzijn, groeien,  ouder worden en de rol van familie daarin.

Wie bedenkt de heksendag?

De haas, konijn en de egel, omdat heksen geen verjaardag vieren. De heks is nooit jarig. Waarom vieren heksen geen verjaardag? Heksen bestaan niet.  Omdat verjaardagen leuk zijn en heksen zijn kwaadaardig. Een heksenverjaardag moet dan eng zijn. Met spinnenwebben, een spookhuis en vleermuizen. Is dat niet leuk dan? Jawel, maar ook eng. Heksen zijn eigenwijs, dan wil je dingen doen die je zelf wilt.  In het verhaal wil de heks eigenlijk wel een verjaardag.  Nee heksen willen geen verjaardag want ze zijn gemeen. Ze wil de dieren omtoveren. Als het leuk is dan gaat ze de dieren omtoveren, want de heks houdt niet van leuk. Kan eng ook leuk zijn? Jawel, bijvoorbeeld ratten zijn eng en leuk tegelijk. Je hebt ook lieve heksen en die vieren wel hun verjaardag. Ik denk dat heksen soms hun verjaardag vieren, ze hebben niet altijd zin.  Heksen hebben ook een soort feest; Haloween! Is dat ook een verjaardagsfeest? Nee, dat is een griezelfeest. Je kan heksen lief maken door met ze te praten of je kunt iets voor hen doen. bijvoorbeeld heksensoep maken.

Kan je iemand lief maken door zijn verjaardag te vieren?

“Als een heks droomt en ze praat in haar slaap dan  kan je bij haar raam gaan zitten en horen wat ze zegt. Nee, heksen niet, die vinden verjaardag saai. “

Moet je je verjaardag vieren?

“Dat moet niet, dat mag, het is niet verplicht, als je niet wilt, dan kan je wel bijvoorbeeld eten maken en meer niet.  Als je je verjaardag niet viert, dan word je niet ouder, dan blijf je bijvoorbeeld 6 jaar.  Nee dat is niet waar, want toen ik 5 was heb ik mijn verjaardag niet gevierd en ik ging ervoor en erna naar de dokter om te meten en toch ben ik langer geworden. Als je om 10.00 uur geboren bent dan ben je pas om 10 uur jarig. Je wordt gewoon wel ouder en je groeit. Heksen vieren hun verjaardag niet omdat ze geen familie hebben, dan ben je nooit geboren. Heksen bestaan niet meer, ze zijn uitgestorven. Maar ze had wel een zus, dus ze heeft wel familie. Misschien is ze haar zus kwijtgeraakt en weet ze niet meer wanneer ze jarig is.  Je kan je verjaardag vieren voor je familie. Als je je verjaardag vergeet dan wordt je steeds nog hetzelfde jaar. Je wordt wel ouder, maar iedereen gaat je wel pesten, omdat je niet zo oud bent. Je wordt wel groter, maar ze kunnen je wel pesten met “je weet niet hoeveel jaar je bent” Heksen kunnen geen verjaardag hebben omdat ze niet bestaan. Dus bestaat heksendag ook niet. Als je geboren bent heb je een verjaardag en de heks is niet geboren. Iets dat niet bestaat kan niet jarig zijn.  Dieren kan wel, dan is het dierendag.Weet je dat nog? nee, maar dat kan je alleen zien op foto’s met je moeder met de datum erop. Als mijn moeder weet dat ik jarig ben en ik niet dan krijg ik een verrassing.”

Besta je voordat je geboren bent?

“Ja, dan besta je in je moeder’s buik. Je weet wel wanneer je bent geboren. “

 

Verwerkingsopdracht; teken een enge verjaardag:

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *