Haneneieren

filosoferen met je hele lijf

Wat vraag jij de haan?

Met groep 3 denken we na over uiterlijke en innerlijke eigenschappen van een haan, dierlijk en menselijk, natuur en cultuur,  eieren, wat erin zit en eruit kan komen. Van wie ze zijn, hoe je ze herkent en waar ze op lijken.

We kijken een korte film waarin verschillende soorten eieren uitkomen; schildpadden, eendjes, krokodillen en slangen. Dan verschijnt de haan in de kring.

Wat wil jij vragen aan de haan?

De hele kring stelt vragen:

“Hebben jullie altijd veel vacht?Waarom ben je blauw/groen? Waarom heb je handen? Leg jij een ei? Is het leuk om baby’s te hebben? Heb je al één ei? Ken jij letters en cijfers? Waarom heb je een staart, een gele snavel? Waarom ben je zo klein? Speel jij met pasgeboren baby’s? Zwem je soms met je vrienden? Als je een baby heb mag je dan kijken?  Kan jij vliegen? Welk cijfer ken jij? Heb jij eieren? “

filosoferen met kinderen

Wat vraag jij de haan?

De haan heeft een mand met  veel verschillende soorten eieren meegenomen.

Wat zijn het voor eieren en wat zit er in?

“Er zitten kuikentjes in dat kan je horen als je eraan schudt. Een veulentje of een ander jong dier. Een slang? Wie is de mama? De haan? Nee dat kan niet. Een babyvogel. Er zit stroom in het ei?”

Het slangenei

Ik pak een ijzeren thee-ei en vraag door; van wie is dit ei?

“De haan heeft het meegenomen uit de dierentuin. Er zit een babyschildpad in , want schildpadden hebben opvallend kleine eieren. Het is een ijzeren ei dus misschien is het ook een ijzeren schildpad. Als het een normale schildpad is kan hij geen ijzeren eieren leggen. Het is van een ijzeren slang, want een gewone slang kan niet door ijzer heen. Als de slang heel klein is dan kan dat wel, dan kan hij door de gaatjes. De slang weet dat omdat hij kan kijken met zijn ogen door de gaatjes in het ei. Hij kan dit ook in het donker omdat hij dat net zo kan als mensen. Sommige slangen hebben rode ogen en daarom kunnen ze ook in het donker kijken en dan weten ze hoe ze uit het ei moeten kruipen.”

Is dit van de haan ?

“Als het ei kan schudden is het van een kip. Dit ei heeft de haan gestolen, maar ik weet niet waar vandaan. Kippen hebben geen geld , dus het ei komt niet uit de winkel. Dit ei is geverfd, het is een kunstwerk uit een museum.”

Kan een ei een kunstwerk zijn?

“In een kunst- ei zit niets dus het is nep. De juf heeft het in de winkel gekocht. Want er zit nog een prijskaartje aan en een touwtje.”

Waarom hebben echte eieren geen touwtje?

“Echte eieren hebben een doosje en normale eieren zijn wit.”

Zijn eieren wit of bruin?

We stemmen in de kring ; de meerderheid van de kinderen vindt dat het allebei kan.

Het IJsberen ei

Zijn er lichtgevende eieren?

“Ja dan is het een drakenei. Hoe weet je dat? Omdat er scheren in zitten. Het is een T-Rex ei, je ziet het aan plaatjes uit vroegere tijden. Nee het is een ijsberen -ei omdat het wit is.”

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *