Dingen

Dingen liggen in het water

In de groepen 5 filosoferen we over dingen zoeken en dingen vinden. Wat ligt op straat of in het water? Van wie is het? Mag je het houden? Dingen en niet-dingen, wat maakt iets tot een ding?

Eerst vertel ik het verhaal van “Pippi is dingenzoeker”

Kan iedereen dingenzoeker worden?

Ja, want iedereen is onhandig als ze dingen op straat laten vallen. Je kan leuke dingen zoeken.Een dingenzoeker verzamelt allemaal dingen.

Waar kan je dingen vinden?

Op straat. Of op sommige andere plekken; op het dak of in het water. Bij het raam of op de grond bij de schuur. Je kan niet zomaar een man van straat oprapen. Er is ook een dingetjeswinkel, daar mag je alles meenemen.

Waarom is een dingenzoeker nooit klaar?

Omdat het te veel spullen zijn. Er komen steeds weer dingen bij. Mensen gooien steeds meer spullen er bij , op straat.

Mag je het hebben als je het vindt?

Als iemand wat verliest mag je het hebben. Alles wat je vindt mag je hebben. Behalve als je weet dat iemand het kwijt is. Je kan het ook vragen. Als een auto van jou op straat staat mag je hem wel houden , maar een auto van een ander niet. Kauwgom mag wel, maar dat is vies.

Als je kleding vindt kan je het in de kledingbak stoppen.  Je bent een vieze idioot als je iets van straat opraapt.  Wat is een vieze idioot? Dingen op straat zijn vies, dus die raap je niet op. Je kan 3 dingen doen als je iets vindt; oprapen, wassen of aan Afrika geven. Als iemand ziek is en hij gooit het op straat word jij ook ziek. Als het gewoon niet vies is dan ben je ook geen vieze idioot. Poep is altijd vies, dus dat raap je niet op. Dode dieren zijn ook vies. 

We doen een oefening met dingenzoeken in het lokaal. Wat ligt er op de grond? Er wordt oa een legoblokje en een damsteen gevonden. Van wie is het?

Het is van school of de juf. Je moet het weer terugleggen waar het hoort. Misschien is iemand het kwijt. Dan moet je het vragen. Als je het stiekem in je zak stopt is het pesten.

Wat doe je als je dier vindt?

Een dier op straat

Een dode muis moet je eerst wassen. als je een dier vindt moet je naar de dokter.  Je kan er ziek van worden. Je kan het ook mee naar huis nemen en in een hok stoppen. Als het een dood dier is zitten er bacteriën aan en dan kan je ziek worden en dood gaan. Een dode kat mag je houden. Je kan een dode kat opzetten, je kan hem wassen en in de vriezer zetten. Ik loop gewoon door als ik een dode kat zie. Ik zou eerst huilen en hem dan begraven en dan weer, huilen met bloemen bij het graf.  Ook als het een konijn is, een vlieg niet. Om een vies dier zou ik niet huilen. Ik neem het dier mee omdat ik het zielig vind.

We spelen het dingenspel.

Het dingenspel

Met kaartjes en woorden kiezen de kinderen, na overleg met z’n tweeën waar het thuis hoort: “ding of niet-ding”.

De kinderen legen de kaartjes neer in het domein dat zij kiezen, er zijn twijfels, overwegingen, dialogen en grote vraagtekens.

Een hok is een ding want je kan het open doen, het is vierkant en je kan er dingen inzetten.

een potlood is een ding

Een potlood is een ding want je kan het vastpakken.

Soep is geen ding want je kan het eten. Sommige dingen die je kan eten zijn wel een ding, zoals snoep.

Een baby is een mens dus het is geen ding.

Een kind is een mens en dus geen ding.

Vakantie is geen ding.

Een vogel is een dier dus geen ding.

Een vogel is geen ding

De zon is geen ding want je kan het niet vastpakken, dat is te heet.

Een hek is een ding want je kan het openmaken.

Ruzie is geen ding, want dingen maken geen ruzie.

Een been is geen ding want dat is van een mens. En mensen zijn geen dingen.

Het hart is wel een ding want het is een onderdeel van het lichaam.

Een engel is een ding want het is geen mens want het heeft vleugels. De ene engel schrijft goeie dingen op en de andere schrijft slechte dingen op , het is dus geen ding.  Omdat een mens geen ding is en een engel is een soort van mens. Een engel heeft vleugels, maar verder is het een soort mens. Een engel trekt ons omhoog. Als je dood bent gaat je geest naar boven du een engel is geen ding.

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *