De koning zonder onderdanen

Ter ere van koningsdag vertel ik een verhaal over een koning die helemaal alleen is, hij gaat op zoek naar onderdanen. Dan staat er ineens een kat voor de deur. De koning verwacht eindelijk een onderdaan “Ik ben de koning” zegt de koning. “Ik ben een tijger” zegt de kat. Dan draaien de rollen om .

Groep 3, 4 en 5 filosoferen over rollen, verhoudingen, relaties, over voorwaarden om iets te zijn. Over meester en knecht dialectiek en existentiële kwesties.

Waarom wil de koning onderdanen?

“Hij wilde slaafjes en bedienden. Hoe noemen ze dat? Is een onderdaan een slaaf? Was de poes de onderdaan? Nee, de koning was de bediende van de poes. Was de koning dan nog koning? . Jawel, maar niet de echte koning.  Als je een bordje hebt met ” Ik ben de koning” ben je dan de koning?  Als niemand de koning is , dan mag je de koning zijn.  Dan ben je de koning van het land. “

Als je alleen bent kan je dan koning zijn?

Je moet er als een koning bij staan en je moet gasten uitnodigen en met een poster aankondigen dat je een koning bent. En je moet ook een voorstelling geven. Je hoeft niet perse een vrouw te hebben, want je wordt als koning geboren.  Je kan geen koning zijn als je geen mensen hebt. De koning liegt want hij heeft geen onderdanen en hij zegt dat hij koning is. En de poes liegt, want hij noemt zichzelf een tijger.  Nee, de koning liegt niet want hij is koning.  Als de kat weet dat hij koning is dan is hij de koning.  Een onderdaan is het hulpje van de koning..Als je koning bent en je hebt al 15 jaar niemand meer gehad, dan ben je vergeten dat je koning was”

 

Verwerkingsopdrachten;

Koninklijk achter je stoel staan met de hele kring (oefening met de bel) .

Koninklijk de koek uitdelen.

Groep 5: Twee leerlingen regisseren om beurten de theateropstelling maken en weer omzetten naar kring .

De klas kijkt naar de manier waarop deze twee ll het doen. Zijn er onderdanen?  Wie deed het koninklijk? De een gaf een bevel en de ander vroeg het…

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *