Als je ziek bent

filosoferen met je hele lijf

Samen onder een knuffeldekentje

Filosoferen met je hele lijf:

Hoe gedraag je je als je ziek bent en hoe ziet dat er uit? Wat is fijn en gezellig? ..is dat ook zo voor dieren?

Als de kleuters binnenkomen ligt er een opgevouwen dekentje in de kring met een tekkeltje erbovenop. Natuurlijk zijn ze nieuwsgierig!

Ik vertel een verhaaltje: Jip en Janneke hebben allebei de waterpokken en zijn ziek. Na 1 dag gaat het al wat beter en ze mogen lekker op de bank met een knuffeldekentje en Takkie komt er gezellig bij.

Wat is een knuffeldekentje?

Een dekentje dat je hebt als je ziek bent. Een dekentje waar knuffels aan hangen. Een dekentjes waar je mee kan knuffelen. Een dekentje waar je mee kan slapen. Of op liggen als je ziek bent. Toen ik klein was had ik een knuffeldekentje , maar mama heeft het weggegooid want het was vies en kapot. Dan kan je het repareren, met naaien of plakken zegt V.  Een knuffeldekentje moet wel warm zijn anders ik het niet lekker. Je hebt het niet alleen nodig als je ziek bent. Je kan er ook een tentje mee bouwen en lekker in eten en  TV kijken. Soms kan een knuffeldekentje ook gewoon kwijtraken.

De kleuters voelen om de beurt aan het dekentje dat midden in de kring  nog opgevouwen ligt. Dan vouwen we het groot uit en mag er een kind op gaan liggen. Ik dek het kind helemaal toe en die blijft lekker liggen in de kring. We kijken ernaar met elkaar.

Welke kleur heeft jouw knuffeldekentje

Later komen er 2 kleuters in de kring, samen onder 1 dekentje , kan dat ook? Takkie mag er ook bij.

En dan gaat het gesprek een andere kant op doordat Takkie op het toneel is verschenen.

Wat is dat voor een hondje, met korte poten…?

Wordt het hondje ook ziek? 

Takkie krijgt geen waterpokken, want honden worden niet ziek. Hondjes en katjes worden niet ziek, want ze eten brokjes. En hondjes zijn hondjes. Als het hondje ziek is krijgt hij ook een knuffeldekentje en mag hij ook in bed met een kussentje. Bij honden kan je niet zien dat ze vlekjes hebben want ze hebben een vacht”

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *