Wolfje

Met groep 3 denken we na over gevaarlijke dieren. Jij en de groep, waar hoor je bij, hoe weet je dat, kan je dat zien?  Wat is gevaarlijk, hoe ziet het eruit?

Gerda Wagener & Jozef Wilkon; Lemniscaat

Ik vertel het verhaal van een wolf die wolfje heet. Niemand is bang voor hem. hij speelt met de konijnen en eet schapenzuring.

Is Wolfje gevaarlijk?

“Nee! want hij doet vriendelijk. Hij lijkt wel gevaarlijk, maar hij doet vriendelijk dus hij is het niet. Als je vrienden wordt dan niet. Het is geen echte wolf omdat hij blaadjes eet. Hij doet niet wolverig , zoals echte wolven. Echte wolven eten vlees en jagen op mensen. Als er andere wolven zijn is hij wel een echte wolf. Hij lijkt er wel op , dus blijft hij gewoon een wolf. Een wolf is gewoon een wolf. Sommige wolven zijn lang en dun, anderen zijn klein en dik, en die zijn allemaal wolven. Als het eng is dan is het een wolf. Mensen kunnen zich verkleden als wolf.”

Wat is er met wolfje aan de hand?

gevaarlijke “onderdelen”

“Hij is vrienden met de konijnen en daarom gaan zijn broertjes hem uitlachten. Hij hoort bij de wolven. Maar hij  kon niet janken als een wolf. Hij piepte als een muis, als een reuzenmuis.”

Kan je een wolf zijn als je piept?

“Nee! Dat kan niet.  Ja, hij hoort toch bij de wolven , hij moet het gewoon nog leren, hij jaagt ook als een wolf.”

Is hij een wolf of niet?

“hij is geen wolf want hij speelt met konijnen en vissen en eet gras. Ja hij is wel een wolf, want hij moet die dieren opeten waar hij mee speelt. Wie zegt dat? Hij moet het gewoon want hij is een wolf. Sommige wolven zijn nog jong,maar hij hoort wel bij de wolven. Hij is donkergrijs, omdat hij broertjes heeft die zijn ook grijs en die zijn ook wolven. “

Gevaarlijke dieren

We doen met elkaar het gevaarlijke dieren spel: Cartoonist Gideon Borman heeft gevaarlijke dieren ontworpen voor deze les. De platen zijn opgeknipt in losse onderdelen en de kinderen leggen uit of het een gevaarlijk onderdeel is.  De kinderen puzzelen de onderdelen in elkaar en vertellen waarom en wat het voor een dier is.

Is een mond gevaarlijk? Een vacht, een poot?

Ben jij bang voor gevaarlijke dieren?

“Ik vind geen dieren gevaarlijk, want ik houd van dieren. Als ze in een kooi zitten ben ik niet bang voor dieren. Als er glas tussen zit, tussen het dier en mij dan ben ik niet bang. Van een kat ben ik niet bang, dat is het enige dier waarvoor ik niet bang ben., ik doe hem in een doos. Ik ben niet bang voor katten want ik houd van katten. “

Zijn grote katten gevaarlijk?

“Dan is het een tijger, dat is een soort grote kat. Als ze tanden hebben kunnen ze je opeten. Een muis heeft ook tanden , zijn die gevaarlijk. Nee! Ja, wel als ze binnenkomen in huis, dan eten ze alles op.”

De kinderen maken een gevaarlijk dieren kwartetspel , ze kleuren de gevaarlijke dieren-onderdelen in groepjes van 4.

De dieren krijgen namen: Snuitdier, Zwartoog en Boze wolf..

 

 

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *