Welke maat?

Het is sprookjestijd in de kleuterklassen. Ook voor de filosofieles een echte uitdaging. De sprookjes geven een mooi beeld voor de kinderen om over na te denken. de moraal van het verhaal laten we liever weg. daar mogen de kleuters zelf over nadenken.

Vandaag kwam “goudhaartje en de 3 beren ” voorbij in de filosofieles.

Als de kleuters binnenkomen ligt er een kleedje in de kring waarop een tafeltje staat met 3 kommetjes in 3 maten; groot, klein en middel. ook zitten er 3 beertjes in 3 maten op het kleedje. Het is het huis van de beertjes. Moeder Beer heeft net soep gekookt. Maar de soep is nog te heet en de beertjes gaan nog even buiten spelen. dan komt Goudhaartje binnenlopen. Ze klopt  op de deur maar krijgt geen gehoor. Ze gaat naar binnen , ze eet de soep op en gaat slepen in een van de 3 bedjes van de beertjes.

In welke bedje gaat Goudlokje slapen? Waarom gaat Goudhaartje daar slapen?

“Die past. Waarom? Dat is dezelfde maat.  Wat is maat? Dat zijn allemaal cijfers. Omdat ze er toch wel in past. Die anderen is te groot. Is dat er, als die te groot is? Wat voor maten zijn er? Kinderen hebben geen maat. Kan je maat veranderen?  Ja, als je steeds groter wordt. waarom koop je niet gelijk een groot bed voor een baby?  Dat is te duur. De baby zal verdrinken in het grote bed.  Goudhaartje past ook in het grote bed. Waarom is dat bedje het beste? die is normaal, die past het best.”

 

Mag je zo maar ergens naar binnen lopen?

“Ze moet eerst toestemming vragen.. Als er niemand is moet ze gewoon wachten. Moet je overal toestemming voor vragen? Wij doen altijd de deur op slot. De hond mag bij ons niet naar de kamer. Weet hij dat? Nee, puppy’s kunnen niet praten.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *