Vlekjes

Met de kleuterklassen onderzoeken we en denken we na over vlekjes hebben, ziek zijn, ziek worden en vlekjes krijgen. Over goede raad en troost.

als de kleuter binnenkomen ligt er een dekentje in de kring met een bobbel eronder…

Ik speel met de muis; Muis wordt wakker en trekt zijn rode broekje aan. Hij gaat lekker buiten spelen en roept zijn vriendje varkentje. Hij zoekt en hij wandelt rond. De kinderen doen het na met de muis en praten erbij. Het muisje snuffelt, roept en wandelt rond. Hij hoorde een zacht knorretje ergens vandaan komen (de kinderen maken het geluid) Dan vindt de muis het varkentje onder de deken, midden in de kring. Spelenderwijs raken de kleuters betrokken in het verhaal als spelers, praters en denkers.

“Varkentje , waar ben je? Er komt een zacht  knorrend geluid.  Wat zit er onder dat dekentje?  Het is Varkentje. Varkentje wat is er aan de hand? Hij heeft vlekjes, hij is ziek. Hij heeft rode stippen. Waterpokken. Er komt water uit.  Hij voelt zich niet goed. Hoe weet je dat? Als je ziek bent heb je dat soms. Vlekken. Wat is een vlek?  Een rode vlek. Ben je dan ziek? Ja. Hij is ziek en heeft rode pukkels. Het muisje onderzoekt het varkentje en snuffelt aan zijn oortje. De muis kruipt bij het varkentje onder de dekens. Niemand mag daar, anders ook ziek. Weet de muis dat? Hoe is het met de muis? Is hij ook ziek? Muis ben je ook ziek? Nee, ik ben niet ziek. Waarom niet? Muis heeft geen rode vlek. De muis gaat rondrennen en vertellen dat varken ziek is. De kinderen spelen de muis. Hij vertelde het ook tegen de uil. Wat zei de uil? Hij moet naar het ziekenhuis. Waarom? Hij heeft rode vlek. Wat doet mama als je ziek bent?  Je moet dan met een dekentje. Soep maken.  De uil zegt dat we soep moeten maken. Chocoladesoep. Gaat de muis soep maken? Nee/ja. Lekkere soep. Wat moet erin? Tomaten. Waarom tomaten. Omdat het gezond is. De muis zegt tegen beer ; “beer, varkentje is ziek”  De beer bromt en gromt zachtjes. Wat eet de beer? (er staat een klein glazen potje bij de beer) Beren eten jam. Beer geeft jam aan het zieke varkentje. wat moet hij doen? Hij moet een boterham met jam maken. Helpt jam voor de vlekjes? Nee dan wordt het nog harder rood. Pukkels zijn ook rood. Toe kwam het vogeltje ook langs. Het vogeltje zegt ” als je veel in bed ligt dan wordt je beter. Bloemen helpen. Dan gaat het varkentje meer geluid maken. De muis dacht dat het varkentje weer beter was.  Het varkentje ging weer buiten wandelen. Ben je niet meer ziek? Hij heeft nog wel vlekjes, maar hij is beter geworden door de siroop, speciale drank.  Wie kan de vlekjes bij het varkentje tellen?  Toen kreeg de muis pijn in zijn buik. Hij pieptje zacht.  Hij ging samen met het varken. Als de kinderen hun ogen dichtdoen heeft het muisje ineens vlekjes gekregen. Het varken zegt ; ga maar lekker in bed liggen, ga maar slapen, mijn vlekjes worden minder, ik ga wel voor je zorgen. Hoe zie je er uit als je ziek bent? Dan wordt je nog warmer. Dan krijg je zachte wangen. Dan ga je zo zitten..Hij moet naar de dokter.  Hij moet medicijnen hebben. Wordt de dokter ook ziek? Nee de dokter wordt niet ziek. Hij heeft handschoenen en een witte jas en iets voor zijn mond.  Ik plak een pleister op de mond van de dokter.

Dokter Ezel heeft een pleister om zijn mond

Alle kleuters gaan zich verstoppen als zieke muisjes. en we zingen een liedje:

“Wie is er ziek, wie is er ziek,

zie je het wel of zie je het niet.

Kijk maar in de kring.

Luister wat ik zing

Dit kindje is niet meer ziek.

Alle kleuters kijken om de beurt in de spiegel om te zien of ze ziek zijn. “Ik heb geen vlekken , maar ik ben wel ziek.”  Dan liggen alle dieren uit het verhaal in de kring onder het dekentje. Zijn ze nu allemaal ziek? Wie moet er nu voor ze zorgen? De bloemen. De dokter. Ze moeten naar het ziekenhuis. We stoppen ze bij elkaar in het dekentje in een tas. We brengen ze zo naar de dokter. Moeten mensen als ze ziek zijn ook in een tas? Nee dat past niet, mensen hebben voeten.

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *