Vakantie

Groep 4 filosofeert over vakantie hebben of krijgen, hoe doe je dat “vakantie houden” Wie heeft er wel en niet vakantie, moet je dat verdienen? Hebben dieren dat ook en is dat hetzelfde?

Ik vertel het verhaal van Pippi die naar school wil omdat ze vakantie wil hebben.

Waarom wil Pippi naar school?

“Omdat ze vakantie wil hebben.” Omdat ze wil leren. Ze wil niet naar school omdat ze de hele dag stil moet zitten.

Wanneer heb je vakantie?

“Niet altijd. Met pasen en in de zomer hebben alle mensen vakantie. Pippi heeft altijd vakantie want ze heeft geen school. Als je niet naar school gaat heb je wel vakantie.  Maar ze heeft wel veel werkt te doen; haar paard verzorgen, haar aapje aankleden, eten koken, haar tanden poetsen. Eigenlijk heb je nooit vakantie want je moet altijd wel iets doen.  Bijvoorbeeld eten of je tanden poetsen. Als je ziek bent heb je echt vakantie. Met werk heb je ook vakantie. Als je oud bent heb je ook vakantie. Je kan niet vakantie hebben als je niet werkt. Ander heb je geen geld. Alleen de mensen die geld hebben hebben vakantie.  Je moet goud sparen en vrij vragen aan je baas.  Vakantie thuis kost geen geld. Als je lui bent wordt je ontslagen en dan heb je geen vakantie, want dan moet je ander werk gaan zoeken.”

Wie is de baas van de vakantie?

Je hoeft het niet aan je baas te vragen, je bent zelf baas van je vakantie, omdat je het zelf koopt.

Hoe houd jij je vakantie?

“Ik ga naar oma en dan mag ik de kat eten geven. en ik ga naar de speeltuin en trampoline springen.”

Is er voor een dier ook vakantie?

http://viajes-para-todos.com/consejos-viajar-perro/

“Je kan een honden- of een kastenbak- maken voor de dieren als je op vakantie gaat. Dieren kan je niet meenemen in het vliegtuig. Dieren blijven altijd thuis, die hebben geen vakantie. Kleine dieren kan je wel meenemen in de auto achterin. Vogels gaan wel vaak op vakantie naar andere landen, warme landen. Als ze een nest hebben dan hebben ze geen vakantie. Vogels hebben geen vakantie want ze gaan steeds vliegen en nesten bouwen. Als ze slapen hebben ze vakantie. Ik heb een vogel thuis die kan de hele dag in zijn kooi lang slapen, tv kijken en niet werken. Hij heeft ook een schommel. Hij krijgt snoepjes (snoepwormen van oma). Dus hij heeft bij ons thuis vakantie.

Als de vogel naar de poes gaat is het voor de poes wel vakantie, want die heeft lekker eten. Maar voor de vogels is dat geen vakantie. Ja, wel een begrafenis vakantie. “

Wat is je lievelingdier?

“Een hond. Hij is zwart, want de meeste honden zijn zwart. Hij is zo groot; A. wijst aan hoe groot zijn denkbeeldige hond is. Hij heeft lang haar en ruikt naar hond. “

Doe eens  voor hoe jij met die hond op vakantie gaat?

A. houdt de lijn vast en wandelt rondom de kring. Hij hoeft niets te doen. Ja wel een kunstje misschien. A: hij heeft het nog nooit gedaan, ik ga het proberen. A. gooit de bal weg en ik breng hem terug. Ja hij heeft een kunstje gedaan dus hij is ook op vakantie.

Kunnen mensen en dieren samen op vakantie?

Als je een moeder- en een vaderhond hebt en zeven pappies dan kan je geen vakantie hebben met de honden. Wel als je met zijn tweeën bent, dan heb je wel vakantie. Dan moet je ook een grote auto hebben en een hok in het hotel.

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *