Toupet

Met groep 4 filosoferen we over iets weggeven of verkopen, over iets doen wat een ander niet wil, over er gek uit zien en er goed uit zien en wat anderen daarvan vinden. Over sorry zeggen en echt spijt hebben.

We kijken een korte film waar Grover Kermit een toupet kado wil geven en Kermit niet wil omdat hij de verkoopwaar van Grover niet wil.

Daarna lezen de kinderen twee aan twee het gesprek tussen Grover en Kermit op papier na en ze verdelen de rollen.  We spelen het gesprek om de beurt in stukjes in de kring. Een passage uit dit stuk:

G:Wacht eens, hoe kunnen wij dat weten kikker? K:  Wij weten dat, Grover, want iedere keer dat jij iets aanbiedt, is het iets dat ik niet nodig heb. De laatste keer had je oorwarmers, en ik heb geen oren! Toen had je een neuswarmer, en ik heb geen neus! Toen kwam je met een tandenborstel, en ik heb geen tanden! Aaah! Dus wat je ook bedacht hebt, ik ga niks meer van je kopen. Dag! Grover!

De kinderen stellen zelf vragen over het gesprek tussen Kermit en Grover en we kiezen er een uit.

Waarom moet Kermit een pruik?

“Omdat hij geen haar heeft en dan wordt hij uitgelachen. Kermit vindt het lelijk zonder pruik. Nee Grover vindt Kermit lelijk zonder pruik heh….Toupet?? Als je geen haar hebt dan kan je botsen en dat is niet veilig. Dan kan je je hoofd verwonden, dus je hebt het haar gewoon nodig. Als het haar je hoofd niet beschermt dan krijg je bloed. Zonder haar kan je geen gel smeren.  Kermit zonder haar is gewoon lelijk. “

Wil Kermit ook wat Grover wil/doet?

“Nee Kermit wil het eigenlijk niet en hij doet gauw de deur dicht. De pruik is gewoon lelijk.”

Wat doe jij als iemand iets doet wat jij niet wil?

Wat doe jij als iemand doet wat jij niet wilt?

“Als iemand iets doet wat jij niet wil dan doe je het gewoon niet. Je gooit het gewoon weg als hij niet kijkt. Dan doe je het gewoon terug.”

Als iemand dingen zegt over jou?

-Ik doe een kleine scene met een LL en speel dat ik haar trui lekijk vind. Dan vraag ik of ze hetzelfde bij mij wil doen; “Uw blouse is stom en lelijk”zegt ze.-

“Je moet gewoon weglopen! Of bijvoorbeeld iets stoms zeggen over de trui. Sorry zeggen en dan een nieuwe trui kopen. Sorry zeggen als je iets vervelends heb gezegd.  Sorry helpt want je hebt ruzie en daarna zeg je sorry en dan los je het op. Sorry is / doet niets! Je kan ook weglopen of dopjes in je oren doen , je oren dicht doen of helemaal nieuwe kleren kopen.”

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *