Spelregels

Tekening Annemarie van Haeringen, de boze Hekst, Hanna Kraan, Lemniscaat

Groep 5 denkt na over regels en spelregels. Ik vertel het verhaal van de boze heks “Egelregels” * De dieren doen een spel dat bedacht is door de Egel. Telkens veranderen de regels tijdens het spel.

Wie heeft het spel bedacht?

“De egel had het spel zelf bedacht. Nee! Iedereen had het spel bedacht. De heks en de egel hebben de regels bedacht. Ook de haas heeft ze bedacht.”

Zijn de regels steeds hetzelfde in het spel?

“Wie ze verzonnen heeft mag ze overslaan. Nee, ze blijven steeds hetzelfde. Nee de egel verzint steeds zelf ┬áregels erbij. Hij speelt vals, omdat hij zelf wil winnen.”

Heb je regels nodig voor een spel?

“Ja altijd. Als kinderen willen winnen heb je regels nodig. Als je niet wil winnen heb je geen regels nodig. Je hebt altijd regels nodig.”

Heb je altijd regels nodig?

“Thuis ben je soms stout en dan heb je regels nodig anders krijg je straf. Je hebt het niet altijd nodig. ┬áJe hebt geen regels nodig als je niet het spel speelt. Als je geen regels hebt is het geen spel. Eigelijk moet je regels hebben anders luisteren de kinderen niet naar jou.”

filosoferen met gehele lijf

Regels van het koek eten

Wat zijn de regels van het koek-eten?

“Als iemand de koek uitdeelt moet het stil zin. De juf zoekt een kind uit die de koek uitdeelt. Je moet het doosje doorgeven. Als je de koek hebt moet je blijven zitten. Als je al koek hebt en een ander nog niet moet je even wachten. Als je het laat vallen moet je het oprapen en in de prullenbak gooien.Is koek verstoppen ook een regel? Niet lopend eten, anders vallen de stukjes.”

Filosofieles ontwerpen in samenwerking met Mirjam Poolster.

 

*De boze heks, Hanna Kraan, Illustraties Annemarie van Haeringen, Lemniscaat

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *