Monsters

Met de groepen 5 filosoferen we over monsters en mensen,over boos, streng en de baas zijn, over afhankelijkheid, de leiding nemen en de leiding krijgen.

Als stimulus gebruik ik het bekende verhaal van Max en de Maximonsters.

Wie is Max?

“Een kindje, hij was als kat verkleed, hij houdt veel van kattenkwaad uithalen en hij heeft een wolvenpak aan. Hij verkleedt zich als wolf, in een wit pakje, omdat hij van wolven houdt.  Hij is een kind dat in een wit wolvenpakje zit.  Max zijn ouders noemen hem een monster. Max is geen monster maar een mens. Max heeft het pak niet alleen voor zichzelf aan , omdat hij het mooi vindt, maar ook om de honden en katten en de anderen te laten schrikken.”

Waarom heeft Max straf?

“Max had straf omdat hij zijn kamer niet op wilde ruimen. De monsters hadden ook straf. Het was heel misschien een droom. De monsters hebben straf gekregen, ze moesten eerder naar bed. zonder eten. Dat was straf van Max, dus Max is de baas.”

Waar gaat Max naar toe?

“Max is een heel jaar weg met de boot. Het duurde even voordat hij weer thuis was, dus misschien heeft hij zelf wel zijn verjaardag gedaan. De monsters hadden straf gekregen omdat Max weer naar huis wou.  Hij vond het niet meer leuk omdat hij niet meer de koning wilde zijn. Omdat hij moe was en wilde eten. Dan moest hij weken varen voordat hij zijn bestemming had. Dan had hij dood kunnen gaan, zonder eten.”

Wie is de baas?

“De monsters waren idioten, ze konden hem gewoon opeten, maar ze waren bang voor hem omdat hij schreeuwt. Max schreeuwt “koppen dicht”. Max is sterker want ze luisteren naar hem, omdat hij streng is en gaat schreeuwen.   Als je streng doet ben je dan de baas? Nee, niet altijd. De monsters zijn sterker want die hebben klauwen en grote tanden. Max is sterker, omdat ze bang zijn voor het kind. Het vossenpak vinden ze eng. Hij is heel boos.  Komt het door het pak dat de monsters bang zijn? Ze denken dat hij geen mens is.. Is Max een mens? Nee hij is een pop.  Ze denken dat hij meer mensen heeft.  Ze zijn bang omdat hij schreeuwt “koppen dicht”  En hij kijkt ze recht in de ogen. Hij blijft kijken naar de gele ogen zonder te knipperen, daarom maken ze hem koning.  Nee de monsters zijn geen idioten, ze acteren alleen maar dat ze bang zijn omdat ze gewoon eten willen.  Ze willen dat Max denkt dat ze bang voor hem zijn.  Aan het einde zeiden ze “je bent te lekker om op te eten”  dus ze logen.  Maar als ze zeiden we gaan je opeten dan gaat Max gelijk weer weg.  Aan het eind bedoelden ze je bent te lief om weg te gaan. Want Max had tentjes met ze gebouwd. Moet een baas boos zijn en schreeuwen? Soms wel en soms niet. Als iemand niet leuk doet moet je wel boos zijn. Moet je streng zijn als je baas bent? Wat zou jij doen als je de baas wilt zijn? Papa en mama gaan schreeuwen als ze boos zijn, ik niet , ik ga spelen met mijn play-station.”

Wat moet je doen om de baas te zijn?

“Als baas moet je goed de leiding kunnen nemen. En als je schreeuwt? Bijvoorbeeld , ik geef de bal aan iemand en ik wil hem terug en hij geeft hem niet terug dan heb ik geen leiding. Mijn ouders hebben tegen mij  gezegd al we ergens zijn dan ben ik de baas over mijn kleine broertje en dat zeggen ze ook tegen mijn kleine broertje.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *