Kennis van horen zeggen

In mijn groepen 5 filosoferen we over het verschil tussen iets wat gezegd wordt en iets wat gehoord wordt, over de bedoeling, serieus of een spelletje. Hoe kan je dat weten?

we kijken naar een filmpje van “de boze heks” “fluisterkruid, waarin de heks het gras heeft betoverd waardoor het dingen zegt over iemand. En dat verschilt nogal afhankelijk over wie het gaat.

Wat gebeurt er in het verhaal?

“De egel en de haas lopen in het bos en toen gingen de planten fluisteren.  De plantjes zeiden dat de heks de mooiste was. De heks had het fluisterkruid gedaan. De heks had een drankje gemaakt om te gooien op de aarde en op de grond en zo., daarom zeiden de planten dat. Dat is gemeen.  Tegen de heks zeiden ze lieve dingen en de egel en de uil gingen ze uitschelden. Ze heeft het gedaan om dieren te pesten en zelf complimenten te krijgen.  vind je dat slim?  Een beetje wel want ze wilde het doen om de dieren uit het bos te jagen.  Nee, het is niet slim, want je mag dieren niet pesten. Maar ik vind dat niet want de moeder van de dieren kan misschien ook gemeen doen en dan vluchten ze niet. Daarom gingen de dieren de heks ook pesten.  dieren kunnen niet praten, maar dieren hebben ook gevoelens. Nee, als je een dier pest dan hoort hij je niet. moet je kunnen praten om te pesten? Je kan ook je tong uitsteken of je kan ook achter ze aan gaan, ook de moeder van de dieren. Bijvoorbeeld een geit kan er achteraan rennen.”

Waarom zegt de heks het zelf niet tegen de dieren?

“Omdat ze te lui is. Ze durft het gewoon niet. Ze doet dat altijd al. Eerst wisten haas en egel niet dat de planten het waren want planten kunnen niet praten.”

Mag je alles zomaar fluisteren?

“Ja, omdat je alles voor jezelf zegt. Niet hard, maar zacht. Je mag het alleen doen als je alleen bent, of in je hoofd. Of met je besten vriendin. Je moet het geheim houden.  De dieren kunnen ons niet verstaan, maar ze hebben wel gevoelens. Kan je een dier pesten? Sommige honden luisteren wel naar je als je zegt ” zit” dus dan kunnen ze je wel verstaan. Je kan natuurlijk ook bomen laten praten en bewegen en de takken. Als je iets nep doet of zegt is het anders dan als je het serieus zegt/doet. Soms is het een leugen.”

Wie pest er?

“De planten pesten de haas en de egel. Maar de heks ging de planten maken. De heks heeft het echt gedaan. Kunnen de planten er wat aan doen? Nee, dat is net zo als je iemand napraat. Kan je iemand iets late zeggen? Als je iets wilt zeggen, maar je durft het niet, kan je het ook op een briefje schrijven. Dan is het een roddel. Wat is dat een roddel? Iemand zegt iets over mij en die vertelt het aan iemand door en … en dan komt het weer bij mij. Hoe weet je dan wie het gezegd heeft?”

Geloven haas en egel het?

“Nee, ze zijn boos op het gras. Ze zijn boos op de heks. Maar zij kwam zeggen dat zij het had gedaan en dat het een spelletje was.”

We doen een spelletje is het waar of niet waar?

Kinderen doen een uitspraak en de andere kinderen moeten raden of het waar of niet waar is, we letten op of je kan zien aan iemand of hij het meent:

“slakken zijn tweeslachtig” ” Je kan naar de zon  lopen” “ik eet 10 koekjes per dag”

Dan doen we een doorfluisterspel:

“Je bent zo mooi je lijkt op een berg hooi” Ik heb een kat, maar die lijkt op een rat”  “Ik heb een poes en die eet couscous”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *