Het universum

Met groep 5 denken we na over groot, klein, oneindigheid en grenzen, het einde van de wereld, alles omvattend of individueel. De noodzaak van zuurstof. Afhankelijkheden van het bestaan.

We kijken een film over de de micro en de macrocosmos; we maken in 5 minuten een reis de de ruimte en het heelal en weer terug tot onder de huid naar het allerkleinste deeltje;

Waar ging de film over?

“Het ging over twee meisjes in de ruimte. En over DNA. Zij lieten de ruimte zien.  En ze zeiden dat het 5,6 miljard duurt voor je er bent. Ik heb bolletjes gezien. Ja dat was je DNA. Was alles groot of klein? Super klein, maar het was ook ingezoomd. De huid was uitvergroot. DNA zit onder je huid. Ik heb het sterrenstelsel gezien. Dat is het grootst. Ik denk dat het zwarte gat groter is, want dat is oneindig., dat weet ik van een wetenschapsfilmpje. Een man ging 2 tot 3 uurtjes vliegen. En toen was hij verscheurd , het was een “neomens”. Wat is een nepmens? Een mens van spaghetti ofzo, iets dat daar op lijkt… De meisjes in de film worden steeds kleiner. Die gingen naar het heelal. Dat kan niet want die moeten naar school. Ze gingen de video uitzoomen.”

Was het een reis?

“Het was een heen en een retourreis door het heelal. Ze gingen naar het einde van de ruimte en daarna naar hun huid inzoomen. Je kan niet in je rokje naar de ruimte. Je kan niet naar het einde van het heelal , want er is geen einde van het heelal, want het heelal wordt steeds groter en groter. Die meisjes hoeven niet naar school, want ze waren in het park. Als je in de ruimte gaat moet je een pak aan en geld hebben voor een raket te maken.”

Zijn er dingen die groot lijken maar eigelijk klein zijn?

Teken een vierkant en het heelal.

“Aan het einde zat een vierkantje.  Hoe kan het verder zijn dan het heelal?

Het einde van de wereld

De volgende les gaan we verder op dit onderwerp. Dit keer kijken de kinderen eerst naar een filmpje van Keepvogel op zoek naar het einde van de wereld.

Wat heb je gezien?

“Ze wilden weten hoe de wereld eruit ziet. Ze gingen naar het einde van de wereld. Die ene ging op de motor naar het einde vn de wereld om die kachelpijp te vinden. De ander tekende op papieren. De kachelpijp was daar niet ,  hij kwam bij de zee. . Hij had het einde niet gevonden, want dat is er niet, want het is rond.  Er zijn heel veel landen en oceanen. Als de weg stopt is het einde van de wereld. Maar dan zijn daarachter altijd nog een paar landen.”

Is er een einde van de wereld?

“Er kan wel een einde van de wereld zijn, maar dat weet niemand. Er zijn heel veel landen op aarde, dus er is bijna geen einde. Er is wel een einde van de wereld als je met een raket gaat naar een andere planeet. Als de wereld vergaat dan is dat het einde van de wereld. Ik doe een gok.. Het einde van de wereld bestaat niet, dat doet God. Het kan ook het einde van de wereld zijn als de wereld in een hol gat gaat.”

Hoe kan je dat weten?

“Als het heel warm wordt. De wereld is heel veel aarde en een oceaan, dus als je wegvliegt in een raket dan ben je niet meer in de wereld. Je kan teruggaan dus dan is het niet meer het einde van de wereld. Als de wereld er niet meer is dan is er geen zuurstof meer. Dan kan je nog wel in zo’n ruimtepak. Als de helm van je ruimtepak is dan heb je geen lucht meer, dus ga je dood en dat is het einde van de wereld. Er komt geen zuurstof meer en dat is het einde van de wereld.  Er is geen lucht meer. Er komt geen zuurstof meer van de bomen.  Het einde van de wereld zou zijn als er geen bomen meer waren.  Nee het is andersom; als de aarde er niet is zijn er geen bomen meer en dan is er geen zuurstof meer. En als je dood bent? Als ik dood ben? Als jij dood bent dan is dat voor jou het einde van de wereld.  als de bomen dood zijn dan is er nog wel zuurstof van de struiken.”

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *