Eend en Vos; helpen, pesten of … je eigen hachje redden

Uit “Dierenfabels” Max Velthuis, Leopold

In groep 4 vertel ik de fabel van Vos en Eend. De vos heeft honger en de eend wil blijven leven (en de vos ook). Over aardig zijn, slim zijn, je eigen hachje redden.. en over het grootste geluk van allen.

Wie is er het slimst de vos of de eend?

“De eend is het slimst, omdat hij de vos in de val wilde lokken. De vos wil de eend opeten. De vos is het slimst omdat hij met de eend wil trouwen. De eend is het slimst omdat hij een kuil graaft, wegrent en kan zwemmen. De vos is slimmer omdat hij gaat slapen in die kuil. De eend is slimmer omdat hij weet dat de vos niet kan zwemmen.  De vos is slim omdat hij sorry heeft gezegd. De eend is niet slim omdat de vos een gat in zijn hoofd kreeg en dat is erg als je dat doet. De eend is slim omdat hij eten brengt aan de vos.  Ze zijn allebei slim. De vos is dom omdat hij in de valkuil valt.

We turven en kiezen wie de eend of de vos slimmer vindt. Een leerling noteert dit op het bord. We verdelen de groep fysiek in de verschillende standpunten. De kinderen kiezen hun plek afhankelijk van hun mening. “filosoferen met je hele lijf”

“Vossen houden van eenden maar eenden houden niet van vossen. De eend is slim dat ze niet wilde trouwen, omdat hij haar toch wel een keer wilde opeten. “

Pest de eend de vos?

“Ja, want de eend helpt de vos niet, en hij heeft honger. En die kuil graven is pesten. Nee de vos pest de eend omdat hij zegt dat hij haar wil opeten.  Maar de eend moet wel een kuil graven om te blijven leven. En de vos moet wel eten om te blijven leven. De vos wil leven, die heeft gewoon honger. De vos is toch dom, die had beter niet kunnen zeggen dat hij de eend  de volgende keer wilde opeten, toen werd de eend bang. De vos pest. Eigenlijk kan de vos gewoon water drinken. “

Waarom wil de vos eigelijk de eend opeten?

“Als je lekker gaat eten en een ander heeft niets dan is dat pesten. Ja, omdat het niet aardig is. Ik vind dat de vos gewoon pest, omdat hij naar zijn hol moet gaan en zelf eten koken.” 

Pest er iemand in het verhaal?

“Nee!  Ja wel !, als je gemeen bent dan ben je aan het pesten. Als de vos zegt “die ziet er lekker uit” dan is dat pesten, want de eend wordt dan bang.”

De kinderen spelen de rollen uit van de eend en de vos; wat kunnen ze tegen elkaar zeggen;

Mag ik je opeten eend? Nee zegt de eend. De vos zegt : Ik heb honger, ik wil iets eten.

De eend zegt ik heb lekkere soep voor je gemaakt , lust je dat? Het is tomatensoep

Heeft de eend nog andere vrienden?

“Ja die eend komt mij bekend voor, die heeft veel meer vrienden. Hij hoeft niet te trouwen met de vos. Hij is ook vriend van de kikker. dus die kunnen ook trouwen.”

Filosofieles ontworpen in samenwerking met Mirjam Poolster

 

 

 

 

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *