Denkspel

Met groep 6 oefenen de kinderen in het maken van vragen die gerelateerd zijn aan een filosofisch domein; geschiedenis, ethiek, kennisleer, sociale/politieke filosofie, pragmatiek, ontologie, esthetiek en logica. We doen dat door middel van dit denkspel wat ik heb gemaakt op basis van de denkdiamant (ontwerp Aetzel Griffioen).

Aan de hand van een plaatje kiezen de kinderen een woord. Door te gooien met de dobbelsteen komen ze met de loper op een van de 8 vragen die gesteld kunnen worden over het woord.

Haas: Hoe werkt een haas?

“Door te ademen en door voedingsstoffen. Door spieren, zo beweegt hij en werkt hij. Hij werkt door zijn lichaam en zijn oren. Werkt hij door zijn hele lichaam of door een deel van zijn lichaam? Door alles. Het gaat echt over je lichaamsdelen, want zonder bloed kan je niet leven.”

Gordijn: Wat is een gordijn?

“Een dikke deken. Iets tegen de zon. Een deken die aan het raam hangt, maar het lijkt niet op een deken. Tegen het zonlicht de buren die gluren. Want sommige dingen wil je voor jezelf houden. Voor je privacy.”

Vriendschap: Voor wie is vriendschap?

“Vriendschap is voor iedereen. Waarom? Omdat iedereen echt heeft op vriendschap. Alleen zijn is niet leuk. Je hebt er niet perse recht op. Soms mag het niet van je ouders. Dan doe je het wel , in het geheim. En als het niet mag dan sla je je ouders in elkaar. Daar ben ik het wel mee eens, dan doe je het toch, want ik mag van mijn ouder ook niet met sommige mensen omgaan, maar dat doe ik toch, want je hebt altijd recht op vrienden.”

Klappen: Hoe dachten ze hier vroeger over?

“Vroeger dachten ze dat het OK betekende. Ze dachten dat het slaan was. Ik weet het niet want ik was er vroeger niet.”

Lente: Wat dachten ze hier vroeger over?

“Ze dachten dat alles groeide en dat de tijd zou veranderen. Ze dachten dat de lente warme dagen had. Als het lente is dan is het later donker.  Als de volgels geluid maakten dan wisten de mensen dat het lente was. Als eerste dacht ik dat heet warm zou zijnen de lente, maar vanmorgen was het koud. “

Een kam: Wat is een kam?

“Een kam  wat je voor je haar gebruikt. om je kapsel te doen. Een kam helpt alleen met water. Soms heb je niks aan een kam, dan heb je een borstel nodig. Als je je haar niet goed verzorgt heb je niets aan een kam.  Als je geen haar hebt op je hoofd dan gebruik je een kam voor je oksels.  Wat is haar op je tanden?”

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *