De verrassing

Groep 4 denkt na over een verrassing, over iets en niets, over bedoelingen, over verwachtingen en wederkerigheid en praktische oplossingen voor lastige problemen.

 Kikker en pad zijn vrienden. Op een herfstochtend als het flink gewaaid heeft ligt de tuin bij Kikker en bij pad vol met bladeren. Ze gaan op weg naar elkaars tuin om de bladeren te harken. Tijdens de terugweg naar huis gaat het flink waaien. De berg bladeren waait weer door de tuin , van Kikker en van Pad. Als ze thuiskomen denken ze allebei “morgen ga ik mijn eigen tuin harken”

Wonen kikker en pad in hetzelfde huis?

Nee, kikker woont in een bos en pad woont ver weg van de kikker.

Wat is er aan de hand met kikker en pad?

Ze zijn allebei dom. ze zijn allebei niet goed bezig. Ze moesten allebei zo gaan en niet allebei een andere weg. Waarom? Dan wisten ze van elkaar wat ze gingen doen. Ze zijn allebei niet goed bezig, ze waarom gaan ze niet kijken of het weer goed is? Als kikker zag dat bij hem al de bladeren er zo bij lagen, dan kon hij wel bedenken, dat het bij pad ook zo er uit zou zien. Ze konden ook samen naar kikkers huis gaan. Waarom gingen ze niet gewoon hun eigen tuin doen?

-We spelen in de kring hoe kikker en pad allebei naar elkaars huis gaan en elkaar niet tegenkomen. We doen ook de versie dat ze elkaar wel tegenkomen. –

Wat zeggen ze tegen elkaar?

“he wat ga jij doen met die hark?” “ik ga het bos harken, o..! ik ga ook het bos harken.

Hebben ze hetzelfde weer?

Ja, ze hebben allebei veel bladeren, het is herfst. Zijn het dezelfde bladeren? Nee, er zijn verschillende bladeren in de wereld. Er zijn veel bladeren ,dus het zijn niet dezelfde. 

Wat was de verrassing?

Eerst was de berg bladeren er wel. Pad heeft hem gegeven bij kikker en kikker bij pad. De berg bladeren van kikker was voor pad. Een verrassing is als je een kado geeft en de ander weet het niet. Als je niet gaat zeggen wat het is. Als je niks zegt.

Was de verrassing gelukt bij kikker en pad?

De verrassing was eigenlijk de berg bladeren, maar de wind heeft het weggeblazen. als het donker wordt weet je gewoon dat er altijd wind komt.

Foto Hans Clauzing

Wat is een verrassing?

Een verrassing is een kadootje. Ze maken een grapje soms en dan is het niet leuk.

Is een verrassing altijd leuk?

Nee, je kreeg kleding , maar je wilde eigenlijk speelgoed. Een niet leuke verrassing is ook een leeg pakje. Want dan is er niets. Dan ben je verdrietig en teleurgesteld. Als je jarig bent en iemand laat je schrikken. dan word je een beetje bang. Dan is het geen leuke verrassing.

Moet je dankjewel zeggen voor een niet leuke verrassing?

Je moet wel dankjewel zeggen omdat je “iets” hebt gekregen. Als er niets in zit heb je toch de doos gekregen. Wel, want je kan het niet-leuke kado doorgeven. Sommige kinderen krijgen helemaal niets, dus je moet toch dankjewel zeggen. Als je iets krijgt wat je niet leuk vindt doe je het gewoon terug bij die ander. Als er niemand op je feestje komt, dan kan je tegen niemand dankjewel zeggen.

De kinderen tekenen een verrassing: Een taart, een teddybeer, een knuffel, pokemon, en grote dozen, een verrassing voor mezelf!

Vraag voor het klassenboek filosofie: Kan je een verrassing voor jezelf maken?

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *