De boze wolf en de lammetjes

De kleuters filosoferen over “het gevaar achter de struik” , nieuwsgierigheid, voorspelbaarheid, regels, ontdekken en of je altijd moet geloven wat iemand zegt.

filosoferen met je hele lijf

Boze wolf en de lammetjes

Ik vertel het verhaal van Annie MG uit de bundel “Misschien wel echt gebeurd*” over de domme lammetjes en de boze wolf die op hen loerde achter de vlierstruik. Mama schaap waarschuwt voor de wolf achter de vlierstruik, de lammetjes zijn ongehoorzaam en gaan voorbij de struik, daarachter zit een wolf, die zegt dat hij de herdershond is….maar…en dan wordt het echt heel spannend voor de kleuters.

Hoe weten de lammetjes wat er achter de struik zit?

Omdat de wolf groot is. Soms weten lammetjes het niet, maar als mamma het zegt is het zo. Ze weten het niet zeker omdat ze de wolf nog nooit gezien hebben. Mamma weet alles. Er zit een wolf en een hond achter de struiken.

Zijn lammetjes dom?

Neppe schapen zijn dom. Echte schapen zijn niet dom, wel lief. Mensen laten neppe  schapen domme dingen doen. Als je groot bent moet je luisteren, maar de lammetjes zijn het gewoon vergeten, ze willen spelen.

Kan je het verschil zien tussen een wolf en een hond?

Ze weten het verschil omdat ze de staart kunnen zien. De wolf kan alles opeten en de hond niet. De hond blaft en de wolf jankt, maar ze lijken ook op elkaar; de oren en de bek en de poten. De wolf zegt zelf dat hij een hond is maar het lammetje kan vragen, waarom heb je dan een grote mond?? In Roodkapje heeft de wolf ook zo’n grote snurf en de wolf deed de kleren van oma aan en dan ziet hij er uit als oma maar je ziet ook zijn grote bek. De wolf is gevaarlijker en sterker omdat hij kan pakken, maar de wolf denkt dat de hond beter is. De hond is slimmer en heeft plannen. Hij weet niet wie zijn¬†aartsvijand is. Sommige wolven zijn goed, sommige wolven zijn slecht. Als ze rode gen hebben zijn ze slecht, als ze blauwe ogen hebben zijn ze goed.

filosoferen met je hele lijf

wolf in schaapskleren?

Wolf of schaap?

Dan verstop ik de wolf in het lijf van het schaap en vraag de kinderen of het schaap gevaarlijk is. Ja natuurlijk want er zit een wolf in. Hoe weet je dat?

hij heeft een dikke buik. Ja maar dat kan ook een baby zijn. Maar dan bengelt er een pootje van de wolf uit het schaap en dan is het duidelijk “er zit een wolf in dat schaap” Dus het schaap is gevaarlijk en stout.

Dan spelen we met elkaar het wolf en schapen spel in de kring met het speelkleed en de lammetjes Lorrie, Florrie en Sorry

 

  • Verhaal van de Lammetjes uit :

 

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *