blaadjes

In de kleuterklas ligt een berg bladeren midden in de kring. Kleuters denken na over herkomst, verschillen, oorsprong, waarheid en waarneming en de gang van de natuur. Kan je iets weten doordat je het ziet, en  wie is er slimmer en hoe komt dat? Oprapen, pakken, opvegen of verzamelen, zie je het verschil?

Wat ligt er op de grond?

“Blaadjes, herfstblaadjes. Blaadjes uit de bomen. blaadjes van buiten.  Andere blaadjes zijn groen en andere zijn bruin. Van de bomen, van de herfstbomen. Omdat ze gevallen zijn van de boom.Omdat het waait, omdat het vandaag herfst is.  Wat is een herfstboom? Als het herfst is vallen alle blaadjes van de bomen.Als de bomen geen drinken hebben, vallen alle blaadjes van de bomen. Alleen maar blaadjes, groen en geel. Komen ze allemaal van dezelfde boom? Nee ze zijn anders. Omdat het van een andere boom is. J. pakt 2 verschillende blaadjes van de berg. Wat is er anders?. De kleur , het blaadje! Deze is groen en deze is bruin.  Deze is groot en deze is klein. Deze heeft een gat, dus die is anders. Wat is hetzelfde? Ze zijn allebei geel. Ze hebben dezelfde achtergrond.  Kunnen ze van dezelfde boom zijn? Nee! al deze blaadjes gaat vallen van een gele blaadjes boom. Nee, niet dezelfde boom. Van veel bomen. Van alle bomen. Hoeveel?  Van tien bomen. Als de blaadjes van de boom vallen worden ze nat. Als ze in de boom zitten , worden ze dan ook nat? Nee als ze op de grond liggen worden ze vies. Het was gaan regenen en toen zijn ze bruin geworden. Sommige zijn hetzelfde als ze van dezelfde kleur is. De grote blaadjes horen bij de grote boom, en die veranderen van kleur. Ik weet welke anders is, want deze glimt een beetje. Dat komt door het water. Bij sommige is het regen.  Ze zijn hetzelfde omdat ze bruin zijn. Die is bruin en die zijn geel, daarom zijn die twee hetzelfde. Hoe komen ze hier in de klas?  Ze gaan vliegen en in de grond gevallen. Ze zijn allemaal binnengevlogen, door het raam  door de deur. De juf heeft ze meegenomen, Juf heeft ze neergelegd, het zijn neppe blaadjes. Nee het zijn geen neppe blaadjes. Ze zijn van buiten, De wind heeft de blaadjes beneden gehaald. Ze waren eerst aan de boom. Een meneer heeft de blaadjes laten doen. De kinderen doen op verschillende manieren voor hoe de juf de blaadjes heeft opgeraapt of opgepakt: een voor een met de vingers, in kleine pakjes met de handen of met armen in een grote hoop “

De kinderen zingen een lied en maken bewegingen:

Blaadjes dwarrelen in het rond, blaadjes vallen op de grond, blaadje komt voorbij, PAK, en deze is voor mij!

Er komt een konijn onder de bladeren te voorschijn. Het konijn is geschrokken van al die blaadjes, de bomen zijn ziek , denkt hij. Hij wil de blaadjes weer terugplakken op de bomen en het konijn heeft daarom het plakband van kabouter puntmuts gepakt. De kinderen mogen een blad uit zoeken en  plakken de blaadjes op hun stoel. Het konijn kijkt of het goed is.

Waarom zijn de bladeren over het konijn?

“Het konijn is een beetje bang. Alle blaadjes waren op de grond gevallen, en toen wou het konijn het terugzetten. Omdat kabouter puntmuts aan het slapen was. Wist de kabouter het wel? Hij heeft het gezien. Is de kabouter slimmer? Ja , want hij weet van de herfst. Hij weet het omdat hij ging slapen.. Ze weten het allebei niet meer , omdat ze gingen slapen. omdat hij ging slapen en toen ging hij uit het raam kijken, hij zag het .

De kabouter gaat van hand tot hand en om de beurt mogen de kleuters de kabouter iets laten zeggen tegen het konijn:

“nee, nee, de bomen zijn niet ziek, er moeten blaadjes op de grond liggen, de bomen zijn kaal, omdat het herfst is. Dan vallen alle blaadjes van de bomen. – het konijn zegt “wat vreselijk” Neen, nee,  dat is niet vreselijk. zegt de kabouter, “wanneer de herfst klaar is komen er weer nieuwe blaadjes aan de bomen, als het lente is. Ik vind de kale bomen lelijk (zegt het konijn) Als het lekker weer wordt is het zomer. De bomen zijn niet ziek. Ze worden ziek als de bladeren niet vallen. Hij moet de ziekenhuisdokter bellen, dan worden de bomen weer heel.”

Hoe weet de kabouter dat allemaal?

Omdat hij groot is!. Omdat hij slim is.

Posted by | View Post | View Group

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *